Belföld
SAN FRANCISCO - AUGUST 17:  Dr. Katsuto Shinohara (L) and Dr. I-Chow Hsu review images of a prostate with cancer before performing a bracytherapy operation on a man with prostate cancer at the UCSF Comprehensive Cancer Center August 17, 2005 in San Francisco, California. The UCSF Comprehensive Cancer Center continues to use the latest research and technology to battle cancer and was recently rated 16th best cancer center in the nation by US News and World Report.  (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

A gyógyíthatatlan nem reménytelen

24.hu
24.hu

2015. 11. 08. 07:12

Prosztatarákkal még áttétes állapotban is sokáig lehet élni. A műtét nem feltétlenül jár impotenciával, inkontinenciával. 50 fölötti férfiaknak évente ajánlott szűrésre járni. A betegeknek ingyen könyv segít.
Korábban a témában:

Évente 4 ezer prosztatadaganatra derül fény és 1300-1400 daganateltávolító műtét történik. Ausztriában ez a szám háromszor nagyobb, ott a férfiak egészségtudatossága miatt nagyobb arányban fedezik fel még műthető állapotban a daganatot,és a magasabb várható élettartam miatt is több a beteg. Erről prof. dr. Tenke Péter, a Magyar Urológus Társaság elnöke beszélt egy szakmai rendezvényen. Hozzátette: tévhit, hogy a műtét impotenciát, inkontinenciát okoz.

Egyre finomabb műtéti technikák állnak rendelkezésünkre, hogy a férfiakat úgy szabadíthassuk meg a rosszindulatú daganattól, hogy közben a vizelettartási képességet és a potenciát is megkíméljük.

 

Nem mindegy hol és hogyan műtenek

Nem indokolt minden prosztatadaganatot megműteni: minden esetben személyre szabott terápiás javaslatra van szükség, mert a daganat típusa, a beteg életkora és más betegségei ismeretében olykor elegendő a megfigyelés vagy a gyógyszeres kezelés, más esetekben a sugárterápia is lehet műtéti alternatíva. Ez viszont nem változtat azon, hogy időben felfedezve sokkal több férfinál végezhetnék el a teljes gyógyulás esélyét megadó operációt. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályát is vezető Tenke Péter hozzátette:csak ott szabadna prosztatarákot műteni, ahol erre elegendő tapasztalat van.

A laparaszkopós műtétek, ezen belül a nyugaton elterjedtebb robot-asszisztált operációk a betegnek kisebb megterhelést és kevesebb szövődmény-kockázatot rejtenek, mint a nyílt feltárású műtétek, de nem ez a vízválasztó: az onkológiai eredményességet tekintve a két műtéttípus lényegében egyenértékű. A lényeg a műtéti technika finomságában, tehát a kivitelezés módjában rejlik, ezért csak megfelelő gyakorlattal és rutinnal szabadna prosztataműtétet végezni, ami évente minimálisan ötven ilyen operációt jelent – hangsúlyozta Tenke Péter.

Évtizedekig is élhetnek a gyógyíthatatlanok

A gyógyíthatatlan nem a reménytelen szinonimája: egyre szélesebb gyógyszeres terápiás paletta áll idehaza is rendelkezésre, hogy a véglegesen meg nem gyógyítható urológiai daganatos betegségeket megszelídítsük.

Ezt Bodoky György, professzor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke mondta. A fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumát vezető főorvos szerint a prosztatarák az egyik legjobb példája annak, miként lehet akár évtizedes távlatban is együtt élni egy daganatos betegséggel.

Arról is beszélt, hogy amikor nem lehet műteni, a hormonkezelések, a kemoterápia, a sugárkezelések megfelelő ütemezése, az urológia és az onkológia eszköztárának összehangolt alkalmazása a kulcsa annak, hogy a betegeket ott lássák el, ahol az adott betegségstádiumban az életkilátásaikat a lehető legnagyobb mértékben javítani tudják.

Az élethossz mellett pedig az életminőségre is figyelni kell: a mellékhatásokat, szövődményeket csökkenteni hivatott támogató, úgynevezett szupportív terápiák révén akár egy csontáttétes prosztatarákos betegnek is hosszú időn át csaknem teljes munkaképesség biztosítható – mondta.

Nem szokványos kampányban buzdítanak a szűrésre: 

Minden évben több mint 3 ezer beteg hal meg prosztata-, vese-vagy hólyagrákban. A professzor szerint  jó részük „a sokakra jellemző önsorsrontó hozzáállás” miatt, illetve azért mert csak akkor mennek orvoshoz, amikor már nagy a baj.

 A betegségről, gyógyításáról információkat itt talál.

50 év felett minden férfinak, a vérrokonaik révén érintetteknek pedig 45 felett el kellene menni urológushoz egy félperces tapintásos vizsgálatra és egy prosztata specifikus antigén (PSA) tumormarker laboratóriumi kontrollra – hangsúlyozta Ruzsa Ágnes, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórház klinikai onkológiai osztályának vezető főorvosa.

Hozzátette: a hererák, a hólyagdaganat, a veserák felfedezésére nincs népegészségügyi szűrővizsgálat, panaszmentes állapotban ezeket a betegségeket sokszor véletlenül veszik észre. Ugyanakkor a menedzserszűréseknek ma már sok helyen része a hasi és kismedencei szerveket is feltérképező ultrahangvizsgálat.

Sorstársak

Megjelent egy könyv Gyógyíthatatlan, gyógyuló és gyógyult prosztatarákos sorstársak címmel. Ebben tíz férfi vall arról, hogyan él a rák diagnózisa óta. A történetek segíthetnek betegeknek, egészségeseknek, hozzátartozóknak, és orvosnak egyaránt. Korlátozott példányszámban a könyv a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesületnél is elérhető – a betegeknek ingyen.

A 24.hu-nak is beszéltek már férfiak a betegségükről. Mindketten teljes életet élnek. A három éve diagnosztizált Dr. Máté Ferenc történetét itt olvashatja. A 13 éve prosztatarákos Komáromi Zoltán videóinterjúja itt látható:

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.