Belföld

Jóvátételt vár Strasbourgtól Kaiser Ede

A móri mészárlás miatt elítélt, éveket rács mögött töltő férfi továbbra is 25 milliót akar.

Az Emberi jogok Európai Bíróságától vár segítséget Kaiser Ede. A kilenc áldozatot követelő móri mészárlás kapcsán ártatlanul elítélt férfi 25 millió forintról szóló kártérítési perét tavaly áprilisban utasította el másodfokon a Szegedi Ítélőtábla, ezután fordult a strasbourgi bírósághoz – írja a Magyar Idők.

A férfit 2004-ben első fokon, majd 2005-ben jogerősen is életfogytiglani börtönre ítélték a magyar kriminalisztika egyik egyik legsúlyosabb bűncselekményének elkövetése, a 2002-es, nyolc halálos áldozattal járó móri bankrablás miatt. Bár komoly aggályok merültek fel az ítélet megalapozottságával kapcsolatban, csak 2007-ben derült ki, kik az igazi tettesek – méghozzá véletlenül. Egy amatőr kincsvadász ugyanis megtalálta a gyilkos fegyvereket, így jutottak el a nyomozók Weiszdorn Róberthez és Nagy Lászlóhoz.

Kaisert ezután felmentették, ám más, korábban elkövetett bűncselekmények miatt jelenleg is rács mögött van. Kártérítési keresetében egyebek mellett arra hivatkozott, emberi méltósága sérült a fogva tartás körülményei miatt, hiszen mindvégig úgy bántak vele, mintha ő lenne a móri mészáros. Ügyvédje szerint Kaiser egészsége a hét és fél éves megpróbáltatás alatt egészsége leromlott, lelki trauma érte és kapcsolatai is megsínylették ezt az időszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik