Belföld
Budapest, 2015. június 29.
Colleen Bell amerikai nagykövet beír az emlékkönyvbe 2015. június 29-én a Honvédelmi Minisztérium Manfred Wörner-termében, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter távozó amerikai katonai attasékat tüntetett ki.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán prés alatt – tudtak Colleen Bell beszédéről

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 11. 05. 10:49

Kormányzati körökben azt feltételezik, hogy a nagykövet készen kapta beszédét Washingtonból.

Előzetesen volt tudomása a magyar kormányfő környezetének az amerikai nagykövet múlt héten előadott, nagy port kavart beszédéről. Az előadásról maga a nagykövet, Colleen Bell tájékoztatta Megyesy Jenőt, a miniszterelnök tanácsadóját – írja a Figyelő.

A hetilap szerint a diplomáciában nem szokatlan, hogy előre jelzik a fogadó országnak, hogy erős politikai tartalmú beszéd következik. A tanácsadó a beszédről azt a tájékoztatást kapta a nagykövettől, hogy abban semmi rendkívüli hangzik el. Colleen Bellt meglepte, mekkora hullámokat kavart beszéde, mivel ő maga nem látott benne újdonságot.

Ezt később Szijjártó Péterrel is közölte. A külügyminiszter csak a Bejrút-Ciprus közti repülőúton értesült arról, mi történt a Corvinus Egyetemen. Utána telefonon, majd személyesen is egyeztetett a nagykövettel, aki úgy érkezett Budapestre, hogy ideje lejjebb tekerni a hangerőt.

Turn down the volume.

Ezt mondta bemutatkozásakor, és sokáig úgy tűnt, a korábbi csetepaték után be is köszöntött a viszonylagos béke. A Figyelő kormányzati diplomáciai forrásai szerint a nagykövet inkább üzletasszony, mint politikus. Távol áll tőle az olyan politikai beszéd, amilyet a Corvinuson előadott.

Azt sem zárják ki, hogy a szöveget készen kapta Washingtonból, és az előadás csak az első lépés volt. Az Egyesült Államok újra még erőteljesebb nyomást próbál gyakorolni a kormányra. Azért éppen most, mert Orbán egyre népszerűbb Európában.

A külügyminiszter ennek kapcsán csak annyit mondott a hetilapnak, hogy Colleen Bell és közte megmaradt a személyes jó viszony, a nagykövet a gyümölcsöző együttműködés híve.

„Útelágazáshoz ért a magyar–amerikai viszony”

Ezt már Németh Zsolt mondta a Népszabadságnak. Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke szerint a nagyköveti beszéd összességében torz képet fest, 2015-ben a kiegyensúlyozottság jellemezte a kapcsolatokat, most az a kérdés, Washington felismeri-e, hogy Közép-Európában gyökeres politikai átrendeződés zajlik. Németh elkerülhetetlennek tartja, hogy az Egyesült Államok „belelépjen” a migrációs válság kezelésébe, megfelelő válaszokat adjon a tágabb Közel-Kelet humanitárius katasztrófákat eredményező súlyos konfliktusaira.

Persze nem mindegy, hogy Amerika ezt a belépést az európai baloldali-liberális felfogás alapján, a magyar származású amerikai üzletember és filantróp, Soros György „kottájából játszva” teszi meg, vagy osztja-e a kelet-európai országok által képviselt erőteljes biztonságpolitikai megközelítést.

Szerinte a migrációs válság és a posztkommunizmus lezárása új fejezet nyit Közép-Európa emancipációjában, bár azt is elismerte, hogy a magas szintű kapcsolatok hiánya miatt, nehéz elmagyarázni, mi történik.

 

 

 

 

 

 

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.