Belföld

Tíz megyében veszélyes lesz a köd

Köd (Array)
Köd (Array)
Citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a fél országra a tartós, sűrű köd miatt. Amúgy a héten akár 17 fokig is felszaladhat a hőmérséklet.

Szerdán az Alföldön, az Északi-középhegység völgyeiben, illetve a Dunántúl keleti részén a köddel borított terület napközben fokozatosan zsugorodik és egyre többfelé javul a látástávolság – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből.

Kisebb körzetekben azonban egész nap megmaradhat a köd, legnagyobb eséllyel a déli, délkeleti megyékben. Az esti óráktól ismét egyre többfelé képződik sűrű köd.

A legtöbb napsütésre a Nyugat-Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken lehet számítani. Csapadék nem lesz. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között, a tartósan felhős, ködös vidékeken kevéssel ez alatt alakul. Késő estére -2 és +7 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökre 11 megyére adtak ki ködfigyelmeztetést. Éjszaka köd és rétegfelhőzet képződik, ezek napközben ritkulnak, feloszlanak, délutánra várhatóan mindenütt kisüt a nap. Csapadék nem lesz. Gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet a napos helyeken 10, 14, a tartósabban borult, párás vidékeken 6, 9 fok között alakul.

Pénteken nyugaton és északon a párásság és ködfoltok gyorsan megszűnnek; derült, napos, száraz idő valószínű. Keleten, délkeleten azonban tartósan borult, párás, ködös időre van kilátás, és néhol szitálás is előfordulhat. Gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet a napos helyeken 11, 17, a tartósabban borult, párás vidékeken 5, 9 fok között alakul.

Szombaton jobbára tartósan borult, párás idő várható az ország legnagyobb részén, de elsősorban nyugaton és északon a határhoz közelebb eső vidékeken derült, napos területek is lesznek. Helyenként szitálás előfordulhat. A délkeleti szél gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7, 12, a naposabb részeken 14, 16 fok között alakul.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik