Belföld

Pedagógusok nyílt levele a pedagógusokhoz

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kéri a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésének tagjait, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el az etikai kódexet.

A PSZ nyílt levelében emlékeztet rá, hogy az Alkotmánybíróságtól már kérte annak megállapítását, hogy a köznevelési törvény Pedagógus Etikai Kódex megalkotására vonatkozó rendelkezései sértik az Alaptörvényt.

Az Alaptörvény T. cikk-e szerint általános kötelező magatartási szabályt az Alaptörvény és az Alaptörvényben megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszabály állapíthat meg.

A szakszervezet szerint a Nemzeti Pedagógus Kar nem szerepel az Alaptörvényben, így nem alkothat jogszabályt, olyan etikai kódexet, amely általános kötelező magatartási szabályokat állapít meg, és amelyek megsértésével etikai eljárásra van lehetőség.

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésének tagjait, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el az etikai kódexet.

Azt is kéri, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar 2015. november 14-ei küldöttgyűlésén ne is tárgyaljanak az etikai kódexről, vagy ha mégis, akkor a küldöttek utasítsák el annak elfogadását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik