Belföld

Ints be a politikusoknak! Csak úgy, játékból

Bárki beinthet a Facebookon. A jogvédők játszani hívnak, demokráciát.

A jogvédők kampányt indítottak a politikusok kritizálhatóságáért, amelyhez egy applikációt is fejlesztettek.

Ints be a Facebookon egy általad választott politikusnak egy kemény beszólásairól ismert újságíró stílusában! Az eredményt oszd meg másokkal is, mert jogod van hozzá, hogy véleményt nyilváníts!

Ehhez először ki kell választani egy hátteret.
A korrupt politikus
Az ingyenélő politikus
Az elvtelen politikus

Aztán egy politikust.
Hoffmann Rózsa
Kocsis Máté
Kunhalmi Ágnes
Lázár János
Vadai Ágnes
Vona Gábor

Egy kemény beszólást egy újságírótól.
Uj Péter
Bayer Zsolt
Szaniszló Ferenc
Tóta W.
Tamás Gáspár Miklós

A TASZ végül azt kéri, “az eredményt oszd meg másokkal, mert jogod van hozzá, hogy véleményt nyilváníts!”
A jogvédők azért indítottak kampányt a politikusok kritizálhatóságáért, mert aggódnak. Szerintük Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok, akik politikusokat kritizálnak. A jogvédők „PolitiKuss” kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy

egy demokrácia működéséhez hozzátartozik a vita, melyben egy közszereplőnek több kritikát kell eltűrnie, mint egy hétköznapi polgárnak; ez biztosítja a hatalom mindenkori birtokosainak elszámoltathatóságát.

A magyar újságírók, közéletileg aktív polgárok joga, feladata a kritika megfogalmazása, amit a hatályos szabályozás egyre inkább ellehetetlenít, egyre kockázatosabbá tesz, mivel párhuzamosan indítható polgári és büntetőper, mi több, a büntetőeljárásnál a hivatalos személyeket kiemelt védelem illeti meg.

Míg tehát az átlagember az általa felfogadott és fizetett ügyvéddel képviseli a vádat, addig a például az országgyűlési képviselők és polgármesterek helyett az állam átvállalja ezt a feladatot: a rendőrség nyomoz, a vádat az ügyész képviseli, és ez egyetlen fillérjükbe sem kerül.

A jogvédők kidolgoztak egy koncepciót, amely szerint becsületsértés, rágalmazás miatt nem lehetne büntetőeljárást indítani, polgári pereket pedig nem indíthatnak a közhatalmat gyakorló személyek a hivatalos tevékenységükkel összefüggésben megfogalmazott kritika miatt. Bárki, aki ellátogat a politikuss.tasz.hu oldalra, egy szabadon szerkeszthető sablonlevél kíséretében elküldheti a koncepciót képviselőjének és más politikusnak.

A TASZ lehetőséget biztosít a szólásszabadság nyilvános gyakorlására. November 9-én a Blaha Lujza térnél, illetve a Parlamentnél felállított óriásplakátokon az ország vezető politikusainak arcképén „üzenhet” minden jelentkező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik