Belföld

Semmilyen hivatalos információt nem kap, aki megváltoztatná a nemét

Balázsnak rengeteg gondja van abból, hogy hivatalos papírjai szerint Annának hívják, de a hivatal elutasította kérelmét. Az ombudsmanhoz fordult, mert nem kap tájékoztatást a jogairól.

Tavaly tavasszal hivatalos nem- és névváltoztatási kérelmet adott be egy 17 éves transznemű fiú, amihez minden szükséges papírt és támogató orvosi szakvéleményt megszerzett, de a kérelmet elbíráló Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megtagadta az engedélyt, mondván, a kérelmező kiskorú. Balázs teljesen átlagos 17 éves fiúnak néz ki, de rengeteg gondja van abból, hogy minden papírja szerint Annának hívják – írja az Index.

„Az esetek elenyésző száma és egyedisége miatt”

Szülei elfogadták, hogy fiúnak érzi magát, nem is öltöztették lányként, de a gimnáziumban sok megaláztatásnak volt kitéve. A fiúk beszólogattak, hogy senki ne álljon vele szóba, „mert mindenkinek levágom a pöcsét, és felvarrom magamnak”, a fiúvécét nem használhatta, de a lányok a lányvécébe sem engedték be. Az öltözővel is ez volt a helyzet, végül esti tagozatra íratták át szülei. A nehézségek miatt idén nyáron döntött a hivatalos nemváltoztatási eljárás megkezdése mellett, de nem volt könnyű dolga, hogy információhoz jusson. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azt mondta, „az esetek elenyésző száma és egyedisége miatt” nem tettek fel erről semmit honlapjukra.

A transznemű emberek jogaiért küzdő Transvanilla Egyesület munkatársai viszont nagyon problémásnak tartják, hogy nincs nyilvánosan hozzáférhető információ. „Szájhagyomány útján terjed az érintettek közösségben, hogy a minisztérium aktuálisan milyen feltételeket szab a kérelem benyújtásához” – mondta Hidas Barnabás, az egyesület vezetője. A jelenlegi rendszer magában hordozhatja az önkényes eljárás kockázatát, mert hiányzik a gyorsaság, hozzáférhetőség és átláthatóság követelménye.

Nincs apelláta

Balázs azt mondta, ha tudja, hogy néhány hónappal a 18. születésnapja előtt visszautasítják, nem próbálkozik, de azért nem várt tovább, mert boldogtalan. Kellemetlen számára, ha bármilyen hivatalos dolgot kell intéznie és meg kell mondania a nevét. Az elutasító határozat alapján fellebbezési lehetősége sincs, ezért ombudsmanhoz fordult. „Sem a tájékoztató levélben nem közölték velem, sem a hivatalok hivatalos honlapjain nem találom, milyen jogaim vannak” – mondta.

Tavaly és idén összesen 58 név- és nemváltoztatási kérelem érkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, ebből négyet utasítottak el, kettőt azért, mert a kérelmező kiskorú volt. Az egészségügyi államtitkárságon közölték: a felnőttkorúak kérelmeit csak akkor nem támogatják, ha a szükséges szakvélemények hiányosak. A transzneműeknek a BÁH Állampolgársági Igazgatóságához kell benyújtaniuk nem- és névváltoztatási kérelmüket, amihez csatolni kell pszichiáter szakorvos támogató szakvéleményét, klinikai szakpszichológus szakvéleményét és a születési nemnek megfelelően nőgyógyász, illetve urológus szakorvos szakvéleményét, mely alátámasztja, hogy nincs ellenjavallata a műtétnek és hormonkezeléseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik