Belföld

Kerítésépítésre tanítjuk a cseheket és a szlovákokat

Hódmezővásárhelyen ötszáz méteres gyakorlókerítést építenek a kiképzésen. Cserébe a cseh katonaszakácsok megtanítják a magyaroknak a mobilkonyhájuk használatát.

A Magyar Honvédség, ha szükséges, gyorsan képes lenne a műszaki határzár továbbépítésére a magyar-román határ egyes szakaszain – mondta Simicskó István Hódmezővásárhelyen, ahol a Balaton 2015 nevű, magyar-cseh-szlovák közös katonai kiképzést látogatta meg. Elmondta: az elmúlt hónapokban megszerezték az ehhez szükséges műszaki és logisztikai tudást, de bízik abban, hogy nem lesz szükség építkezésre a román határszakaszon, mert a menedékkérők útvonala jelenleg Szlovénia és Ausztria felé vezet.

A gyakorlaton a magyar katonák átadják a kerítésépítés során szerzett tapasztalataikat szlovák és cseh kollégáiknak. A hódmezővásárhelyi laktanya gyakorlóterén ötszáz méteren felépítenek egy kerítést, a cseh katonaszakácsok pedig megtanítják magyar kollégáikat a náluk rendszeresített mobilkonyhák használatára. A kiképzés december 15-ig tart.

A látogatáson részt vett volna a cseh honvédelmi miniszter is, de Martin Stropnicky gépe a rossz időjárás miatt nem tudott felszállni Prágában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik