Belföld

A rendőrség drónokkal figyelte a menekülteket

drón (Array)
drón (Array)
Magyarország eddig az illegális migráció során használta legeredményesebben a robotrepülőgépeket – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.

Az információ hatalom, korábban a családok és a közösségek zárt életet éltek, az információszerzésre csak különféle rendőri eszközökkel nyílt lehetőség. Ma már nyílt életvitelt folytatunk, és a közösségi oldalakon az emberek maguk osztják meg életük örömeit, bánatait. Az üzleti élet is nyitott a reklámok révén, és jelentős a nyílt politikai tevékenység is – jelentette ki Pintér Sándor A nyílt információgyűjtés fejlődő területei című nemzetközi tudományos-szakmai konferencián.

A belügyminiszter a konferencia másik témájával, a drónokkal összefüggésben azt mondta: Magyarország eddig az illegális migráció során használta legeredményesebben a robotrepülőgépeket, azokkal is figyelték, merre haladnak az illegális bevándorlók. Több drónt is használtak, közvetítették a felvételüket a fővárosba, és minden percben látták azt is, hol próbálják bevándorlók áttörni a határt, hol lépik át a zöldhatárt. Mindemellett a robotrepülők arra is alkalmasak voltak, hogy dokumentálják a történteket, hiszen bármikor visszanézhetők, kiértékelhetők.

Arról is szólt a miniszter, hogy robotrepülőgépeket a katasztrófavédelem is alkalmaz például tűzmagok feltérképezésére, de a Dunai árvíznél is alkalmazták ezeket.

Hangsúlyozta azonban, hogy a drónokat csak törvényes keretek között szabad használni. A bűnözői körök is felismerték ezeknek az eszközöknek a hasznát: alkalmazzák terroristák, csempészek, mások is. Ezért szükséges ennek a technikai vívmánynak a megfelelő jogi keretek közé szorítása többek között a repülésbiztonság és a magánélet védelme érdekében is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik