Belföld

80 milliárdból 3-at elvettek a közmédiától

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 03. 12:50

Jövőre 77,7 milliárddal kell beérnie az MTVA-nak – a parlament jóváhagyta az NMHH és a médiatanács büdzséjét is.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap működésére az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal kevesebb, 77,7 milliárd forint.

Átvállalta a törlesztést az állam

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2016-os költségvetését 112 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés kedden.

Az MTVA közszolgálati hozzájárulásként 69,9 milliárd forintot kap jövőre, ami az idei előirányzatnál mintegy 700 millió forinttal alacsonyabb, míg médiaszolgáltatási díjakból több mint 1 milliárd forintos bevétele várható. Kereskedelmi, vagyongazdálkodási tevékenységéből 6,7 milliárd forintos bevétellel kalkulál a büdzséje, 1,6 milliárddal meghaladva az idei előirányzatot.

Kiadásai között a legnagyobb tételt a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenysége tesz ki, 68,4 milliárd forintot, az idei 61,4 milliárd után, míg az MTVA összesen 2,6 milliárdot továbbutal a médiatanácsnak és annak hivatalának, valamint a Közszolgálati Közalapítványnak. Az MTVA jövő évi kiadásai között már nem szerepel a 6,2 milliárd forintos törlesztés, mivel a hitelt az állam átvállalja.

Az NMHH 32 milliárdból gazdálkodik

A forrásból 1,7 milliárd kerül a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-hez, míg az idei évre szánt költségvetés az elfogadásakor, az akkor még önállóan működő négy zrt.-hez együttesen 2,4 milliárdot rendelt.

A Magyar Média Mecenatúra program támogatására a forrásból 3,1 milliárd jut jövőre.

Az NMHH 32 milliárd forintos büdzséjének legnagyobb része, csaknem 19 milliárd forint frekvenciadíjakból várható, míg kiadásai között a dologi 10 milliárdot tesz ki, a személyi juttatások és kapcsolódó járulékok 8,9 milliárdot.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.