Belföld

Szijjártó az új világrendről és a bezárkózás veszélyeiről

Szerinte a déli nyitás stratégiával Magyarország még időben lépett a globális versenyben,

A déli nyitás stratégiával Magyarország még időben lépett a globális versenyben, amely azért folyik, kié legyen a vezető pozíció az Afrikával kialakított gazdasági együttműködésben – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a 2. Budapest Afrika Fórum megnyitóján, hétfőn. Szijjártó Péter szerint Magyarország új külpolitikai irányvonal mellett tette le voksát, és bár az komoly viharokat keltett, vitákat generált, mára világossá vált, indokolt, hogy Magyarország pragmatikus, a külgazdasági eredményekre fókuszáló külpolitikát folytasson.

A miniszter emlékeztetett: a kormány idén meghirdette a déli nyitás stratégiát, amelynek középpontjában a világ két, gyorsan fejlődő régiója, Latin-Amerika és a karibi térség, valamint Afrika áll. Két hete rendezték meg a Latin-Amerika fórumot, most pedig az afrikai kapcsolatépítésre összpontosítanak, ami bizonyítja, hogy a stratégia meghirdetése nemcsak egy kommunikációs akció, hanem valódi tartalma van, valódi stratégia áll mögötte. ette ki.

Új világrend van kialakulóban, minden országnak több súlyos kihívással kell szembenéznie. Ez az új világrend a pénzügyi, politikai, oktatási, gazdasági és tudományos élet valamennyi szereplőjét komoly megújító lépésekre, változásokra sarkallja.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy éles globális verseny alakult ki a regionális gazdasági és kereskedelmi integrációk között. Magyarország nyitott gazdaságú ország, teljesítménye nagyban függ az exporttól, a beruházások, befektetések alakulásától. Ezért fontos, hogy a magyar külpolitikát és külgazdasági politikát a nyitás jellemezze, mert ha egy ország, egy régió befelé fordul, bezárkózik, akkor komoly hátrányba kerül a versenyben.

A miniszter hangsúlyozta: a bevándorlási válság kezelése érdekében szoros és hatékony együttműködésre van szükség Európa és Afrika között, mert a jelenlegi helyzet egyik félnek sem jó, hiszen a válság Európát lassan megoldhatatlan helyzet elé állítja, a távozó emberekkel pedig Afrika elveszíti azt a jelentős erőforrását, amelyre a fejlődését alapozhatná.

A statisztikák szerint a szubszaharai térségben legalább 12,5 millió belső menekült van, ők állnak a legközelebb ahhoz, hogy elindulnak Európa felé. Olyan európai-afrikai együttműködésre van szükség, amely úgy segíti afrikai országok gyors növekedését, hogy azok vonzó célponttá váljanak azoknak, akik arra kényszerülnek, hogy elhagyják az otthonukat.

A helyzetet nehezíti a klímaváltozás, a terrorizmus és a szegénység, valamint azok a félreértelmezett európai nyilatkozatok, amelyek meghívást jelentenek a nehéz körülmények között élőknek, hogy elinduljanak Európa felé. A külügyminiszter szerint úgy kell felhasználni az európai fejlesztési forrásokat, hogy a politikai és gazdasági reformok eredményeként a nehéz körülmények között élők élete jobb lehet, így ne akarjanak Európába jönni.

A Magyar Tudományos Akadémián Franck Mwe di Malila Apenela, a Kongói Demokratikus Köztársaság külügyminiszter-helyettese azt hangoztatta: Afrika kiváló célpont a befektetőknek. Üdvözölte, hogy Magyarország intenzív kapcsolatokat épített ki Kongóval, és azt is, hogy a magyar kormány ösztönzi a magyar vállalatokat arra, hogy Kongóban fektessenek be. Országa is erre biztatja e cégeket – mondta.

A megnyitó beszédek után aláírták a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal kapcsolatos, Magyarország és Etiópia, valamint Magyarország és Kenya oktatási minisztériumai közötti tárcaközi munkatervet. A déli nyitás stratégiájával összhangban hétfőn és kedden rendezik meg a 2. Budapest Afrika Fórumot. Mivel a külkapcsolatok építésének hagyományos eleme és Afrika fejlődésének motorja az oktatás, így az oktatási együttműködés jelenti a fórum fő témáját. Az Afrikából érkező résztvevők kedden ellátogatnak a gödöllői Szent István Egyetemre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik