Belföld

Horror a Merényiben: a kormánynál pattog a labda

A Magyar Pszichiátriai Társaságot megdöbbentették az elmúlt napok tragikus eseményei a Merényi Kórházban.

A történtek figyelmeztetnek rá, hogy a kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg a modern pszichiátriai ellátás minimumfeltételeinek, ami felveti a fenntartó felelősségét – tudatta a Magyar Pszichiátriai Társaság. A szakmai szervezet a betegek és hozzátartozóik, az osztályon lehetetlen körülmények közt dolgozók érdekében azonnali és széles körű vizsgálatot követel.

A vizsgálat terjedjen ki  arra is, hogy az elmúlt években miért nem történtek meg azok, a pszichiátria szakmai képviselői által többször hangsúlyozott szükséges fejlesztések, amelyekkel megelőzhetők lennének a hasonló események.

A Magyar Pszichiátriai Társaság ismét felhívja a figyelmet az ellátórendszer haladéktalanul megoldandó gondjaira, így arra, hogy számos intézményében, az épületek adottságai, állapota, az ellátás tárgyi feltételei nem biztosítottak az elégséges szintű ellátáshoz. Ezt már több elemzés, jelentés is egyértelművé tette, de a jelenlegi finanszírozási rendszerben a kórházak tehetetlenek.

Súlyos a szakemberhiány, kevés a szakorvos,

még súlyosabb a hiány a képzett ápoló személyzet körében.

A pszichiátriai ellátás speciális képzettséget, felkészülést igényel, fokozott fizikai és pszichológiai terhelést jelent a dolgozóknak. A veszélyességi pótlék megszűnése, a túlórapótlékok rossz szabályozása, az ellehetetlenült munkakörülmények miatt egyre nagyobb az elvándorlás.

A jelenlegi finanszírozási rendszer nem biztosítja az osztályok és a járóbeteg-ellátás biztonságos fenntartását, a fekvő részlegek és ambuláns ellátás szakmai szükségletekhez illeszkedő arányának kialakítását.

A szakmai szervezet szerint mindenkinek nagyobb biztonságot jelentene, ha az önmagukra és másokra veszélyes betegek jogait pontos, joghézagoktól mentes jogi szabályozással oldanák meg. A Magyar Pszichiátriai Társaság azt javasolja, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár segítse a vizsgálat lefolytatását.

Balog Zoltán minisztert arra kérik, hogy a hasonló tragédiák megelőzése, az elégséges ellátási feltételek biztosítása érdekében, akár miniszteri biztos kinevezésével, haladéktalanul kezdődjön el a pszichiátriai betegellátás körülményeinek halaszthatatlan fejlesztése.

Néhány napja a Merényi kórházban egy beteg kivetette magát az egyik ablakon. Az eset az intézmény pszichiátriai osztályán történt, vagyis ugyanott, ahol kedd hajnalban egy férfi megölte egyik betegtársát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik