Belföld

Koszorú is, halloweeni jelmez is tüzet foghat

Gyaszgyertya(210x140).jpg (Array)
Gyaszgyertya(210x140).jpg (Array)
Nyakunkon az ünnepi hétvége, amit mindenki máshogy ünnepel, de a gyertya minden kultúrkörben alap. Ezért vigyázzunk rá nagyon, nehogy odakozmáljon a fél ház!

Figyelmeztető közleményt adott ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közelgő ünnepi hétvége előtt: most lesz ugyanis mindenszentek ünnepe, halottak napja, illetve az angolszász világból begyűrűzött halloween.

A fő veszély az, hogy gyakran könnyen lángra kapó dolgok közelében helyezzük el a gyertyákat, mécseseket, lámpásokat, így kültéren az avar és a levelek, beltérben a függöny és a bútorok gyulladhatnak ki.

Temetőben ezért csak mécsestartóban gyújtsunk mécsest, amiket el kell oltani távozás után. Célszerű még nem éghető anyagra helyezni a gyertyát, és ügyelni kell, hogy ne legyen közel a koszorú vagy száraz virág, ami kigyulladhat. Arra is vigyázni kell, ne dőljön el, jó ha van fedője is a mécstartónak.

Kitérnek a halloweenezőkre is: itt arra kell vigyázni, nehogy lángot fogjon valamelyik jelmez, mert ezek gyakran készülnek jól éghető anyagból. A töklámpások esetén pedig fontos, hogy szeles időben is biztonságosan égő gyertyát tegyünk bele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik