Belföld

Attól, hogy nem látszanak, még vannak Pesten menekültek

Az önkéntesek továbbra is igyekeznek segíteni a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereken.

Attól, hogy nem lehet őket látni, még mindig vannak menekültek a fővárosban – mondta a menekülteket segítő Migration Aid önkéntese a Klubrádióban. A Baba néven ismert civil segítő szerint az embercsempészek a Keleti pályaudvarnál raknak ki embereket, sokszor nyári ruhában, papucsban, a gyerekeket egy szál törölközőbe csavarva. Az önkéntesek napi 60-100 embert látnak el.

A menekültek igyekeznek észrevétlenek maradni, főleg a rendőrök, közterületesek, de más emberek előtt is. Ki vannak ugyanakkor szolgáltatva a rajtuk nyerészkedőknek, az önkéntesek tőlük is próbálják megmenteni őket. Napi szinten megy a harc a fóti gyermekotthonból elszökött gyerekekért – a pályaudvarokon, taxikból szedik össze őket és igyekeznek visszajuttatni.

Az itt tartózkodó menekültek rosszul felszerelt menedékházakban kerültek elhelyezésre, őket is megpróbálják ellátni a legfontosabb dolgokkal – egy bútorgyártótól kaptak matracokat, de kellenének takarók, edények is. Most ezekre hirdettek gyűjtést, a héten ilyen adományokat várnak a Keleti pályaudvarnál – mondta Baba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik