Belföld

Álházasságok nagyüzemben – 600 ezret is érhetett egy frigy

Összesen 74 gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást folytatott 73 magyar és 1 szerb állampolgár ellen. Az 58 éves szerb gyanúsított 73 társával 2013 márciusa óta pénzért megszervezte szerb férfiak és magyar nők  házasságát, amellyel a szerb férfiak – mint harmadik ország polgárai – úgy jutottak Németországban és  Ausztriában tartózkodási engedélyhez, hogy ezzel uniós jogszabályokat sértettek.

A szervezők megbízásából a magyar közvetítők olyan magyar hajadon vagy elvált nőket kerestek fel, akik pénzért vállalták, hogy az ismeretlen szerb férfival házasságot kötnek. Az esküvő után a feleségeknek ki kellett utazniuk új férjeikkel Németországba, Ausztriába, ahol jelen voltak a tartózkodási engedélyekhez szükséges eljárásoknál – bizonyítva ezzel a külföldi hatóság előtt az együttélést.

A menyasszonyok 50.000 – 600.000 forint közötti összegeket kaptak egy-egy házasságért. A pénzt két részletben kapták, az elsőt a házasságkötés után, a másodikat a tartózkodási engedély megszerzését követően. A szervezők így biztosították, hogy az arák hajlandóak legyenek – ha az eljárás úgy kívánta, akár többször is – külföldre utazni. Az asszonyok először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel, akikkel általában beszélni sem tudtak.

A nyomozás közben számtalan Szerbiában megkötött házasságnál merült fel az „érdekházasság” gyanúja, 214 esetben bizonyíthatóan anyagi haszonszerzés miatt jött létre a frigy, mivel életvitelszerű együttélés nem volt a kapcsolatokban.

A Magyarországon folytatott nyomozás adatai alapján – nemzetközi együttműködés keretében – a német és az osztrák társszervek jelezték, hogy több eljárást is indítottak névházasság, tartózkodási szabályok megsértése, továbbá engedély nélküli tartózkodás miatt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Kiskunhalasi Járási Ügyészségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik