Belföld

Az ország tíz megyéjében lesz veszélyes eső

Az ország középső részére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében citromsárga, esőfokú figyelmeztetés van érvényben péntekre, mer egy napon belül 20 mm csapadék eshet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből kiderül, hogy dél felől egymást követő csapadékzónák hatására ma elsősorban a Dunántúlon, pénteken a középső és keleti országrészben jelentős mennyiségű, területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadékra van kilátás.

A Dunántúlon (annak is főként a déli felében) néhol zivatar környezetében lokálisan 25 mm feletti csapadék is hullhat főként az éjszaka első felében.

Pénteken főleg a Dunántúlon, pénteken inkább a Dunától keletre alakulhat ki egy-egy zivatar.

A péntek hajnali és reggeli órákra legnagyobb eséllyel a Dunántúl déli területein képződhet köd.

Főként az ország déli felében lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok, északon, északnyugaton azonban továbbra is az erősen felhős idő lesz a jellemző.

Az élénk délkeleti szelet a Dél-Alföldön helyenként erős széllökések kísérik. A csúcshőmérséklet általában 13 és 20 fok között alakul, de a keleti határ mentén akár 21, 22 fok is lehet. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton bár már reggel is felszakadozhat – a keleti országrész kivételével – kisebb körzetekben átmenetileg a felhőzet, kora délutánig sok felhőre számíthatunk. Ezt követően viszont délnyugat felől egyre nagyobb területen kisüt hosszabb-rövidebb időre a nap (az északkeleti területek fölött estig zárt marad a felhőzet). Délelőttig többfelé várható eső, zápor, majd délnyugat felől mind többfelé megszűnik a csapadék. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, a Dél-Alföldön élénkülhet meg a délkeleti szél. Reggelre foltokban átmenetileg köd képződik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk, elsősorban délelőtt lehetnek kevésbé felhős körzetek. Késő délutánig helyenként, majd a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor. A változó irányú szél mérsékelt marad. Reggelre foltokban átmenetileg köd képződik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul.

Hétfőn nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak rövid felszakadozások lehetnek. Sokfelé várható eső, zápor, a több csapadék a Dunántúlon valószínű, keleten lehetnek csapadékmentes tájak. Az északnyugati, északi szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik