Belföld

Vádlottak padján a piroson áthajtó tűzoltók

Tűz volt, minden perc számított - védekeznek azok a tűzoltók, akik konvojban mentek át a vasúti átkelőn a tilos jelzés ellenére. A vonat biztonságosan megállt, de per lett a dologból.

Közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követtek el a vád szerint azok a borsodi tűzoltók, akik átmentek a vasúti átkelőn, amikor az pirosat jelzett. A tűzoltók pere Miskolcon kezdődött el – írja a Blikk.

Tavaly augusztus 26-án este 9-kor kiemelt tűzhöz riasztották a mezőkövesdi tűzoltókat: Tiszadorogmán egy pálinkafőző üzem égett, és veszélyben voltak a környező nádtetős házak is. Három egység vonult, amikor pirosra váltott az átkelő fényjelzője.

Az első két kocsi még simán átért, ekkor már láthatta a mozdonyvezető, hogy mennek át a tűzoltókocsik, kettő simán át is ért, de a miskolci InterCityt meg kellett állítani, hogy a harmadik is átsuhanjon. Közvetlen veszélyhelyzet nem volt, a szerelvény simán megállt. Az egyik tűzoltó ezt mondta a lapnak:

A mi egységünkkel történt az eset, de meggyőződésem, hogy ha még egyszer megtörténne ugyanez, akkor sem cselekednénk másképp. Egy tűzesetnél nemcsak minden perc, minden másodperc is számít.

Hozzátette, körülnéztek, látták, hogy még biztonságosan átérhetnek és szörnyű, hogy most ezért a vádlottak padján kell ülniük. A tüzet egyébként sikeresen megfékezték anno. Lichy József ügyvéd is azzal védte a tűzoltókat, hogy ha perceket kell rostokolniuk az átkelőnél, akkor az egész környék porrá ég.

A lap megjegyzi, a KRESZ tiltja a megkülönböztető jelzést használó járműveknek is, hogy tilos jelzés idején átmenjenek a vasúti átkelőn. Annyi könnyítésük van, hogy amint szabadra vált a jelzés, mindenkit megelőzve, elsőként hajthatnak át az átjárón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik