Belföld

Porrá égett csarnok Budapesten – Pótolhatatlan a veszteség

A szomszédos épületre is átterjedtek a lángok, a TF sportcsarnoka pedig megsemmisült. Szerencsére nem sérült meg senki, de le kellett zárni a környéket. Videó.

Rektori szünetet rendeltek el csütörtökre a Testnevelési Egyetemen a hajnali tűz miatt. Mocsai Lajos, az intézmény rektora a délelőtti sajtótájékoztatón azt mondta, pótolhatatlan kár érte őket az oktatásban, megsemmisült a legnagyobb, 400 fős előadójuk, az öltözők, és elégtek sportolóik nagy becsben tartott kézlenyomatai is.

Galéria
Fotó: Schultz László tű.főtörzsőrmester, FKI Videócsoport

Reggel óta már háromszor ült össze a válságstáb. Első körben a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel egyeztettek, mint kiderült, a laboratórium épülete csak minimálisan rongálódott meg. Most az a legfőbb feladatuk, hogy kidolgozzák, hogyan tudják folytatni az oktatást, miután visszakapcsolták a közműveket. Át kell alakítaniuk az órarendet és szétosztani az órákat.

Hegyvidék polgármestere nagyon sajnálja, ami történt, mert véleménye szerint ez a kerület egyik legfontosabb létesítménye. Igyekeznek segíteni az egyetemnek, hogy folytatódhasson az oktatás. Arról már gondoskodtak, hogy heti 25 órában – hétfőtől csütörtökig – a MOM sportcsarnokot használhassák a hallgatók, jövő szeptemberig. A környékbeli iskolákkal is egyeztetnek, hogy hol tudnák alkalmanként használni a tornatermeket. Az ELTE tanítóképző kara önként ajánlott segítséget, belátható ideig egy 200 fős előadót biztosítanak a TE-nek.

Katt a képre és videó indul, ahogy lángol az épület:

Hogy mekkora a kár, vizsgálják, de Mocsai szerint tetemes összegről van szó, mivel egy egyedülálló komplexum vált semmissé.

Az oktatás a tervek szerint pénteken folytatódik.

Mocsai szerint megrázó és sokkoló, ami történt.

Csütörtökön, hajnali 5 óra körül borult lángba egy háromezer négyzetméteres, faszerkezetű sportcsarnok csütörtök hajnalban Budapesten, a XII. kerületi Alkotás utcában. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, csaknem húsz tűzoltóegység dolgozott a lángok megfékezésén. Az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. A közeli kollégiumot 250 embernek kellett elhagyni, de már visszatérhettek az épületbe.

Budapest, 2015. október 15. Tûzoltók dolgoznak Budapesten, az Alkotás utcában a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokánál, amely kigyulladt 2015. október 15-én hajnalban. A csarnok teljes terjedelmében ég, a tûz a szomszédos épületre is átterjedt. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A szomszédos, négyemeletes irodaépület három szintje is égett, a tűzoltók több vízsugárral és magasból mentő szerek segítségével oltották a tüzet. Az épületnek csak a homlokzata lángolt, az ablakok törtek be és sikerült megakadályozni a nagyobb károkat. A szomszédos uszoda épen maradt. Több mint 60 tűzoltó dolgozott a helyszínen,a fővárosi egységeken a zuglói és rózsadombi önkéntesek segítették az oltást.

Bár a tüzet már megfékezték, parázslások még vannak, most körülbelül negyvenen dolgoznak a helyszínen.

Galéria
Fotó: Katz Dávid/24.hu

Kisdi Márk Máté elmondta, az épületet körbe kellett zárniuk, mert fennáll a veszélye, hogy – egy körülbelül húsz méteres szakaszon – az épület 6-7 méter magas vasbeton fala kidől. Ez egy nagyjából tíz méteres részen már meg is történt.

Senki nem sérült meg.

A rendőrök a munkálatok idejére lezártak az Alkotás utca villamosforgalmát, valamint három sávot. Az Alkotást a Márvány utca és a BAH csomópont között blokkolták, valamint a Győri utat is a Márvány utca és a Csörsz utca között. A lezárást 7 óra magasságában félpályásra enyhítették. Azóta megintult a forgalom, csupán egy körülbelül tíz méter szakaszon szűkítették egysávosra az utat, de jelentős torlódás alakult ki a Széll Kálmán tér felé.

 

Budapest, 2015. október 15. Tûzoltók dolgoznak Budapesten, az Alkotás utcában a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokánál, amely kigyulladt 2015. október 15-én hajnalban. A csarnok teljes terjedelmében ég, a tûz a szomszédos épületre is átterjedt. A háromezer négyzetméteres csarnok teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. MTI Fotó: Lakatos Péter
Budapest, 2015. október 15.
Tûzoltók dolgoznak Budapesten, az Alkotás utcában a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokánál, amely kigyulladt 2015. október 15-én hajnalban. A csarnok teljes terjedelmében ég, a tûz a szomszédos épületre is átterjedt. A háromezer négyzetméteres csarnok teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált.
MTI Fotó: Lakatos Péter

A BKK közölte, hogy a Móricz Zsigmond körtér és a Széll Kálmán tér között nem járt a 61-es villamos, pótlóbuszok vitték az utasokat (7 óra felé a villamosforgalom is újraindult), de az Alkotáson közlekedő buszok terelt útvonalon járnak.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik