Belföld

Nagy esők jönnek, csütörtökön még nagyobbak – itt a figyelmeztetés

Szerdára öt megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést a jelentős mennyiségű esőre, csütörtökön Vasban emelték a veszélyességi fokozatot.

Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém, Zala megyére citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat. Csütörtökön ugyanezen megyékben lesz veszélyes az időjárás, de Vas megyében a napi csapadék a 30 millimétert is meghaladhatja.

15 fokig emelkedhet a hőmérséklet

A szöveges figyelmeztetés szerint délnyugat felől több hullámban várható eső, zápor. A Dunántúlon, azon belül is a nyugati, délnyugati tájakon várható legtöbb csapadék, 20 mm-t meghaladó mennyiségben. Az eső, zápor mellett nyugaton és a Dél-Dunántúlon jobb eséllyel délutántól egy-egy zivatar is várható.

Az intenzívebb záporos, zivataros gócokban jelentkező csapadéktöbblet miatt kisebb területen esetleg 30-50 mm is eshet.

Amúgy erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban a Tiszántúlon vékonyodhat el napközben rövidebb időre a felhőzet. Eleinte helyenként, reggeltől nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. A keleti, délkeleti szél több helyen megélénkül, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön helyenként meg is erősödik. A hőmérséklet délután 9 és 15, késő este 8, 13 fok között alakul.

Marad a borús idő

Csütörtökön az ország nagy részén borult idő lesz sokfelé esővel, záporral, de a Tiszántúlon szakadozott felhőzet valószínű, és csak néhol alakul ki csapadék. Elvétve zivatar is előfordulhat. A legtöbb esőre a Nyugat-Dunántúlon számíthatunk. A délkeleti, keleti szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de Tiszántúlon 19, 20 fok is lehet.

Pénteken erősen felhős vagy borult idő várható, rövid felszakadozások délután a Dunántúlon lehetnek. Sokfelé lesz eső, zápor, egy-egy zivatar is előfordulhat. A jelentős csapadék egyre inkább a középső és keleti területek fölé húzódik. A délkeleti, keleti szél helyenként megerősödik, a Dunántúlon délután a szél északira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul.

Szombaton kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. A csapadék délnyugat felől fokozatosan megszűnik, este eső már csak északkeleten valószínű. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

Vasárnap nagyobbrészt felhős időre számíthatunk, de a legtöbb helyen több-kevesebb napsütés is valószínű. Elszórtan várható kisebb eső. Reggelre foltokban átmenetileg köd képződik. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik