Belföld
AppleMark

A vonatokon segítenék a menekülteket

24.hu
24.hu

2015. 10. 14. 16:04

A rossz idő beálltával egyre rosszabb egészségi állapotban vannak az országon áthaladó emberek.

A városokban már nemigen látni menekültet, de ezrével haladnak át naponta az országon – a hatóságok a horvát határtól Hegyeshalomig szállítják őket. A menekültsegítő civil szervezetek továbbra is aktívak – élelmiszert, ruhát adnak a rászorulóknak, noha már kevesebb adomány érkezik, amióta nincsenek szem előtt.

A Migration Aid szóvivője, Zsohár Zsuzsanna a HVG-nek elmondta: egyre rosszabb állapotban vannak a menekültek, ő is gyakran találkozik félájult, ájult gyerekekkel – az őszi idő miatt egyre többen betegednek meg. Az önkéntes szervezet ezért azt javasolja, hogy biztosítsanak lehetőséget a vonatokon történő ellátásra. Ezt úgy lehetne könnyen kivitelezni, ha a menekülteket szállító szerelvényekhez kapcsolnának még legalább egy, de inkább két vagont – az egyikben ételt-italt, száraz ruhát kapnának a menekültek, a másikban pedig orvosi ellátás folyna. Az elképzelést a Magyar Vöröskereszt is felkarolná és az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet is érdeklődik iránta.

Mindez persze az állami szervek rugalmasságán múlik, kérdés, mennyire karolják fel a Migration Aid elképzelését, miután a kormánypárt az utóbbi időben agresszív hangvételű sajtótájékoztatókon és közleményekben ostorozza és Soros Györgyhöz próbálja kötni az önkéntes segítő szervezeteket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.