Belföld

Sok fogorvos van az országban, de még sincs elegendő

fogorvos (fogorvos, )
fogorvos (fogorvos, )

Lemaradás van a finanszírozásban, a fogorvosok korfája pedig még a háziorvosokénál is rosszabb. Ráadásul folyamatosan nő a betöltetlen praxisok száma – mondta Beneda Attila, egészségügyért felelős helyettes államtitkár egy szakmapolitikai fórumon a napi.hu tudósításában.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) szerint az az optimális, ha minden 2000 lakosra jut egy fogorvos. Magyarországon 5300 aktív fogorvos van, ami tízmillió lakossal számolva akár ideális is lehetne, csakhogy az állami rendelőkben mindössze 3300-an dolgoznak, így bizonyos térségekben 4000-nél is több ellátandó juthat egy-egy szakemberre  –  hangzott el a Dental World Nemzetközi Fogászati Szakkiállításon rendezett beszélgetésen.

Az elmúlt évben 4 milliárd forinttal nőtt a fogászati finanszírozási keret, 26,2 milliárd forint volt az alap és a szakellátási büdzsé összege együttesen. 2014-ben ezt 2,5 millió állampolgár vette igénybe, mintegy 21 millió beavatkozás alkalmával – sorolta az ellátás fő számait Kőrösi László, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általános finanszírozási főosztályának osztályvezető-helyettese.

A fogászati ellátás széles spektruma elérhető közfinaszírozásban, a 18 évesnél fiatalabbak és a 62 évesnél idősebbek térítésmentesen jogosultak a teljes körű szakellátásra, 18-62 év között pedig a beavatkozások jelentős részét, közte a fogmegtartó kezeléseket is az állam finanszírozza. Az igazán nagy értékű beavatkozások a közfinanszírozott ellátásban jelennek meg – tette hozzá Kőrösi László.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik