Belföld
Image: 72978629, 2010. október negyedikén átszakadt a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja, majd percek múlva maró vörösiszap borította el a közeli Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Devecseren 262 házat kellett lebontani, Place: Devecser, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Megdöbbentő vádak hangzottak el a vörösiszap-perben

24.hu
24.hu

2015. 10. 07. 07:05

Az ügyész szerint elképesztő hanyagságok egész sora vezetett az öt évvel ezelőtti tragédiához.

Nem halt volna meg tíz ember, ha a XXI. századi elvárásoknak megfelelően működik a felügyeleti rendszer a Mal Zrt. tározóinál – hangzott el kedden a Veszprémi Törvényszéken zajló vörösiszap-perben. A tárgyalásról tudósító Magyar Nemzet az ügyészt idézve azt írja: a 10-es kazetta kiszakadása váratlanul érte a lakosságot, a gyár a hatóságoknak sem jelezte a bajt, az intézkedésre jogosultak pedig magára hagyták a diszpécsert. A gyár dolgozói általában távcsővel és kerékpárral ellenőrizték a biztonságot.

A vádbeszédben elhangzott: a hasonló mosonmagyaróvári létesítménynél már 2000-ben telepítettek érzékelőket, vészjelzőket. Erre jogszabályi előírás is van, a Mal tározóinál mégis hiányoztak. A vörösiszapot ellenőrző elektronikai rendszer elégtelen volt, a számítógépeknek nem volt szünetmentes tápegysége és senkit nem érdekelt az sem, hogy a rendszer órája 73 perces időeltolódással működött. Vészjelzést sem adott a rendszer, egyszerűen azért, mert a megrendelők nem tartottak rá igényt.

Az ügyész felidézte, hogy már 1998-ban lehetett tudni, hogy 44 centit is süllyedhet a veszélyes anyagot tároló kazetta, de még akkor sem tett semmit a vezetés, amikor már több mint egy méter volt a süllyedés mértéke a tervező által elvárthoz képest. Az ellenőrzések a vádlottak vallomása szerint mindössze körbejárásból és szemrevételezésből álltak. A vörösiszap-katasztrófa előtt néhány hónappal a tározó falán magasítottak, ami az elszappanosodott, csúszóssá vált talajra még további nyomást gyakorolt. Ekkor sem foglalkoztak azokkal a jelekkel, szivárgásokkal, melyek felhívták a figyelmet a veszélyre.

A vádbeszédben elhangzottak szerint a kazettában 200-300 ezer köbméter vizet lehetett volna tárolni, ehelyett nagyjából egymillió köbméter volt benne. Ha az engedélyezett mennyiségnek megfelelő vizet tároltak volna, biztosan nem érte volna el az ár Kolontárt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.