Belföld

Magyarországon még meghalni sem jó

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 06. 19:37

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza – másodszor készített tanulmányt arról, hogy a világ egyes országai milyen minőségű gondoskodásban részesítik az életük legvégén járókat.

Az EIU ehhez összetett, öt fő- és húsz alkategóriából álló “halálminőség-indexet” dolgozott ki. A különböző súlyozású indexek alapján összeállított ranglistán Nagy-Britannia került az első helyre, a lehetséges 100 pontból 93,9-et megszerezve. Magyarország 42,7 ponttal a 41. helyen áll. A magyar helyezés a térségi EU-gazdaságok mezőnyben is középen van. Magyarország előtt jár a palliatív – vagyis a nem gyógyító jellegű, hanem az életük végéhez közeledő betegek életminőségének javítását, szenvedéseik enyhítését célzó – gondoskodás minőségi mércéjén Csehország (33.) és a 26. helyezett Lengyelország.

EIU: Magyarországon fejelszteni kell

Az elemzők szerint  az olyan országokban, amelyekben korlátozottak az erőforrások, ám a demográfiai folyamatok miatt várhatóan gyors ütemben nő a palliatív ellátás iránti igény, célzott fejlesztéseket kell végrehajtani ezen a területen. A cég Magyarországot, Görögországot és Kínát említi meg ezen országok között.

A palliatív gondoskodás beruházásokat igényel ugyan, de csökkenti az egészségügyi ellátás költségeit, azzal, hogy leveszi e betegek ellátásának terheit a gyógyító célú kezeléseket végző egészségügyi intézményekről. A legutóbbi kutatások jelentős statisztikai összefüggést mutattak ki a palliatív gondoskodás fejlesztése és az egészségügyi kezelések költségeinek csökkenése között – áll a tanulmányban.

A kedden ismertetett rangsor felső tízes mezőnyében szinte kizárólag a fejlett ipari térség gazdaságai szerepelnek. Nagy-Britannia után Ausztrália, Új-Zéland, Írország és Belgium következik, és ebbe a csoportba került Tajvan, Németország, Hollandia, az Egyesült Államok és Franciaország is. A 80 országot soroló lista utolsó helyére Irak került, Banglades, a Fülöp-szigetek és Nigéria után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.