Belföld

Zavarták az autók, ezért elterelte őket a főépítész

A kecskeméti Czollner tér eddig nagyjából 30 évig azt a célt szolgálta, hogy az autósok úgy közelíthessék meg a belvárost, hogy a kiskörúti dugókat elkerüljék. Eddig. Ugyanis a Blikk szerint az egérút forgalmát úgy változtatták meg, hogy a megszokott forgalmi iránnyal szemben legyen egyirányú, alig 10 százalékára korlátozva ezzel a forgalmat.

Az önkormányzat szerint a tér túloldalán lévő iskola kérte ezt tőle, a gyermekek biztonsága érdekében. „Mi nem kértünk ilyet az önkormányzattól”, mondta a lapnak Tobavecz József, a Tóth László Általános Iskola igazgatóhelyettese. „Mindazonáltal örülünk a változásnak, hiszen lecsökkent a forgalom”, tette hozzá.

A helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy állítsák vissza a régi rendet, de a városvezetés azzal indokolt, hogy azt az utat kellett tehermentesíteniük, amelyre a Czollner téri forgalom torkollott.

„Ez egy igen hazug indok”, fakadt ki egy helybéli. „Csak abból az utcából lett kiszorítva a forgalom, amelyben a főépítész lakik. Az autókat a szomszédos utcába terelték, ami ugyanoda torkollik. Ráadásul pont a belváros felé irányítják a kocsikat.”

A lap megkereste az önkormányzatot, hol az alpolgármester és a városi főépítész egymásra mutogatott. „Hozzám nem érkezett olyan kérés, hogy változtassunk a forgalmi renden”, állította a dr. Szeberényi Gyula, Kecskemét alpolgármestere. „Az igényeket a főépítész úr kezeli.”

Öveges tagad, szerinte a döntés egy korábbi közlekedési koncepció része volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik