Belföld

Tizenhét kölyökkutya pusztult el miattuk – Enyhítették az állatkínzók büntetését Zalában

Szörnyű körülmények között tartották a kölyköket: nem volt elég vizük és élelmük, koszos rekeszekben illetve kartondobozokban szállították őket, és elmaradt féregtelenítés miatt súlyos fertőzésekkel küzdöttek.

Bíróság elé állt Zalában két olasz tenyésztő, akik miatt tizenhét kölyökkutya pusztult el egy autóban, szállítás közben. Első fokon január végén született döntés, egyiküket akkor két év, társát pedig egy év hat hónap börtönre ítélték, előbbi esetében négy, utóbbi esetében pedig két évre felfüggesztve a büntetést. Védői fellebbezés miatt került az ügy másodfokra, a Zalaegerszegi Törvényszékre, ahol múlt pénteken megváltoztatták – pontosabban enyhítették – a korábbi büntetést.

A minősítés kapcsán módosított a bíró, álláspontja szerint ugyanis a vádlottak az állatkínzás bűntettét elkövették, de nem „egyes” elkövetőként, hanem társtettesként, hiszen “pontosan tisztában voltak egymás szerepével, egységes akaratban, s szándékkal cselekedtek”. A szabadságvesztés időtartamát így mindkét vádlott esetében egy évre enyhítette három, illetve egy évre felfüggesztve.

Az Olaszországban kutyatenyésztéssel foglalkozó vádlottak 2012 szeptemberében azért jöttek Magyarországra, hogy kutyákat vegyenek. Egy Letenye környéki tenyésztőktől összesen 54, három-kilenc hét közötti kölyköt vásároltak, majd autóba zsúfolták őket és elindultak. Útközben azonban a NAV emberei megállították a kocsit. Azon túl, hogy az eredetüket nem tudták megfelelően igazolni,szörnyű körülmények között tartották a kölyköket: nem volt elég vizük és élelmük, koszos rekeszekben illetve kartondobozokban szállították őket és elmaradt féregtelenítés miatt súlyos fertőzésekkel küzdöttek. A már említett tizenhét kölyök is utóbbi miatt pusztult el. A vádirat szerint a többi eb csak azért maradt életben, mert szállítóik lebuktak, és időben megkapták a szükséges kezelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik