Belföld

Szerdára elkészül a letenyei tranzitzóna

A konténerek még hétfőn megérkeznek, szerdától már csak az léphet be, akit itt regisztráltak.

Szerdára elkészül Letenyén az a tranzitzóna, ahol a Horvátország felől belépő menedékkérőket regisztrálják – közölte a Zala megyei kormánymegbízott az MTI-vel.

A munkák folyamatosan zajlanak, hétfő délig 13 konténert állítottak fel és még 15 érkezik a nap folyamán. A helyszín a régi magyar-horvát közúti határátkelőnél, a Mura-híd közelében fekvő terület. A létesítménynek szerdáig el kell készülnie, addig kiépítik a közművek csatlakozását és az informatikai kapcsolatot. Naponta 6 és 22 óra közt folyamatosan jelen lesz angolul tudó munkatárs, emellett az idegenrendészeti eljárásokhoz ügyvédi és tolmácsolási segítséget is biztosítanak.

Rigó Csaba elmondta: az intézkedéssel a menedékkérők regisztrálása még az ország területére való belépésük előtt megtörténik, azt követően pedig buszokkal viszik őket tovább az osztrák határ közelében már korábban felállított gyűjtőhelyekre.

A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy Zala megye teljes horvátországi határszakaszán, 42 kilométeren lesz „ideiglenes drótakadály”, a folyóparti szakaszokon is végig megépül a határzár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik