Belföld

Menekültadót vezetne be az ENSZ főtitkárhelyettese

Egy bökkenő van a tervben, hogy az adót nem a menekültek fizetnék. A pénzügyi termékekre vetnék ki, és a befolyó összegekből kezelné és állítaná meg Európa a menekülthullámokat.

Az Európai Unió tagállamainak szolidaritási adót kellene fizetniük, amit a menekültek fogadására és a bevándorlók származási országának támogatására lehetne fordítani – mondta Philippe Douste-Blazy, az ENSZ főtitkárhelyettese a Baranya megyei Beremenden pénteken.

A volt francia külügyminiszter Giuseppina Maria Nicolini lampedusai polgármesterrel közösen látogatott el a horvát határon fekvő beremendi határátkelőre, amin naponta sok migráns halad át Nyugat-Európa felé. A második világháború óta nem tapasztalt helyzet miatt “felszólítjuk az Európai Unió tagállamait, hogy vezessenek be szolidaritási adót” a pénzügyi tranzakciókra: ez részvényenként 0,1 százalék, származtatott termékenként pedig 0,01 százalék lehetne – nyilatkozta az AFP-nek a főtitkárhelyettes.

Ide menne a pénz

Douste-Blazy szerint a begyűjtött összeg 25 százaléka a menekülteket befogadó országokhoz kerülne, hogy méltó módon tudják fogadni az érkezőket és képesek legyenek a társadalomba integrálni őket. A pénz 50 százalékát a fejlődő országoknak folyósítanák az alapvető közjavak, az ivóvíz, az élelem, az egészség, az oktatás és a higiénia biztosításához, míg a maradék 25 százalék a nemzeti költségvetések különböző helyeire jutna.

Az ENSZ főtitkárhelyettese elmondta, hogy 11 uniós ország már egyetért az adó bevezetésével. “Azt kérjük a 28-aktól, hogy ezt tegyék meg (…). Van ideje az együttérzésnek és van ideje a cselekvésnek. Ez a cselekvés pillanata” – tette hozzá.

“Gyorsan kell cselekednünk, hogy integrálni tudjuk a politikai menekülteket: ez egybecseng az európai értékekkel és a nemzetközi joggal, ami mindannyiunkra nézve kötelező. Hosszabb távon ezzel egyszersmind elejét vehetnénk a hatalmas migrációs hullámoknak. Ez az egyedüli lehetőség arra, hogy megakadályozhassuk a rasszizmus és az idegenellenesség erősödését Európában” – mondta a francia politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik