Belföld

Kiadták a riasztást: mindjárt itt a monszun

Vihar Budapesten (Array)
Vihar Budapesten (Array)
Az ország nagy részében elsőfokú riasztást jelentetett meg a meteorológiai szolgálat, öt megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Pénteken a Tiszántúlt leszámítva területi átlagban 20 mm-t meghaladó, a Dunántúl déli és középső részén 30 mm fölötti mennyiségű esőre van kilátás. Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna és Baranya megyében másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adtak ki a nagy mennyiségű eső miatt, az ország többi részében elsőfokú, citromsárga a veszélyjelzés szintje – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjáról.

A Földközi-tenger középső medencéjében tovább erősödik egy ciklon, amelynek csapadékzónája a Kárpát-medence fölé húzódik. Mivel dél, délkelet felől folyamatos a meleg, telített levegő utánpótlása, ezért az eső mellett időszakosan heves záporok, vagy monszunszerű csapadékkal kísért zivatarok is lehetnek, miközben a Dunántúlon az erős északnyugati szél kifejezetten barátságtalanná teszi az időt.

Erősen felhős vagy borult idő várható, eleinte esetleg az északkeleti határvidéken, majd a Dél-Alföldön szakadozhat fel rövid ideig a felhőzet. Országos, jelentős csapadékra van kilátás esővel, rövid ideig, de több helyen intenzív záporokkal, zivatarokkal. Területi átlagban késő estig a Dél-Dunántúlon akár 30-50, másutt jellemzően 15-30 mm csapadék valószínű, az intenzív zivatarokat pedig a keleti országrészben is kísérheti lokálisan 50 mm feletti csapadékösszeg. A Dunántúlon az északnyugati szél sokfelé erős, helyenként viharos lesz, a keletebbre az északi, északkeleti szél csak időnként erősödik meg, sőt a Dél-Alföldön többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 13, 18, másutt 18, 23 fok között valószínű. Késő este 12, 18 fok várható.

Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, zápor, keleten helyenként zivatar. Délután a Dunántúlon egyre kevesebb helyen és kisebb mennyiségben valószínű csapadék. Az északias szelet a Dunántúlon, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében erős, a Nyugat-Dunántúlon néhol viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de északon és nyugaton vékonyodik, délutántól fel is szakadozhat a felhőzet. Reggelre a tartós csapadék északkeleten is megszűnik, napközben már csak néhol fordulhat elő az országban záporeső. Az északi, északkeleti szelet helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik