Belföld

Felfüggesztett börtön járt a tizenhét elpusztult kölyökkutyáért

Egyetlen autóban próbáltak Olaszországba csempészni 54 állatot.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Zalaegerszegen azt a két olasz állampolgárt, akik 54 kölyökkutyát próbáltak hazájukba csempészni, de a nem megfelelő körülmények miatt 17 állat elpusztult – tudósít az MTI.

A két vádlott Olaszországban kutyatenyésztéssel foglalkozik. Még 2012-ben jöttek Magyarországra kölyköket vásárolni, ötvennégy 3-9 hetes állatot vettek meg és egyetlen autóba zsúfolva akarták őket hazáig vinni. NAV-ellenőrök állították meg őket és kiderült, hogy a két férfi nem tudja igazolni a kutyák eredetét, az állatokat pedig nem az előírásoknak megfelelő módon szállították.

A rekeszek, kartondobozok tisztasága és mérete nem volt szabályos, nem biztosítottak megfelelő mennyiségű ivóvizet és élelmet, az elmaradt féregtelenítés miatt pedig súlyos fertőzés is terjedt. 17 állat elpusztult, a többi annak köszönhetően maradt életben, hogy a lebukás után időben orvosi ellátásban részesítették a kutyákat.

Januárban az elsőrendű vádlottat két év, négy évre felfüggesztett, társát pedig másfél év, két évre felfüggesztett börtönre ítélték. A fellebbezés nyomán a Zalaegerszegi Törvényszék változtatott a bűncselekmény minősítésén, társtettesnek mondta ki a vádlottakat, de büntetésükön enyhített: mindketten egy év börtönt kaptak, három, illetve egy évre felfüggesztve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik