Belföld

Elkapták az embercsempész banda magyar vezérét

Több mint négyszáz menekültet juttatott az Európai Unió területére az az embercsempész bűnszervezet, amelynek tagjait  – köztük a magyarországi irányítót is – egy hete fogták el Ausztriában, Szerbiában és Magyarországon. A három ország rendőrei összehangolt akciót tartottak – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság pénteki tájékoztatásából.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezetet a felsorolt országokban élő szerb, magyar és arab származású embercsempészek irányították 2014 augusztusa és 2015 szeptembere között. A csoportok –  főként szír, afgán, szomáliai, eritreai és iraki állampolgárok – Görögországból indultak a bűnbanda segítségével és Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül haladtak.

A három ország közös nyomozócsoportot állított fel, a hatóságok már többször rajtaütöttek Ausztriában és Magyarországon. Az egyenruhások szeptember 18-án is összehangolt akciót hajtott végre, ekkor sokakra bilincs került: Ausztriában négy, Szerbiában kilenc, míg itthon egy embert fogtak el, egy magyar állampolgárt, a már említett hazai irányítót.

A rendőrök emellett fegyvereket, kábítószert, valamint 84 millió forint értékű valutát foglaltak le, a gyanúsítottak bankszámláján pedig több mint 25 millió forint értékű devizát zároltak. A közeljövőben újabb elfogások várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik