Belföld

A szűrővizsgálaton átesett menekültek 5 százalékánál találnak valamilyen betegséget

De ahhoz, hogy elkapjuk, leginkább hosszú együttélésre vagy szexuális együttlétre lenne szükség.

Mandulagyulladás, légúti betegségek, emésztőrendszeri betegségek, fogfájás, nőgyógyászati panaszok, baleseti sérülések, bőrpanaszok, hámsérülések, allergiás megbetegedések – ezek fordulnak elő a Magyarországra érkező menedékkérők körében. Mindez Rétvári Bence államtitkár válaszából derül ki, amit a jobbikos Rig Lajos írásbeli kérdésére adott.

A dokumentumból kiderül: ugyan a menekültek hazájában vannak olyan fertőző betegségek, melyek nálunk nem fordulnak elő, de a kiindulási országból származó akut fertőzések már lezajlanak, mire hozzánk érkeznek, ezért alapvetően a Magyarországon előforduló betegségekre szűrnek.

Rétvári az ÁNTSZ adataira hivatkozva azt írta: január 1. és szeptember 6. közt a szűrővizsgálatokon átesett menekültek 95 százalékáról kiderült, hogy egyik vizsgált betegségben sem szenved.

A betegek a befogadó intézményekben megkapják a szükséges ápolást és ellátást, a betegségeket az orvosi előírásoknak megfelelően kezelik, bár a beteg személyek tartózkodási helyét nem kísérik figyelemmel – írta az államtitkár. Hozzátette, hogy ha szükség van rá, akkor a beteg személyeket járványügyi intézkedés keretében elkülönítik, de figyelmeztetett arra, hogy a legtöbb esetben a szűrővizsgálatok pozitív eredménye esetén sem indokolt a korlátozás, mert a fertőzés terjedéséhez hosszú együttélés, vagy szexuális úton való átadás szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik