Belföld

Nagynénje pénzéért gyilkolt a bajai férfi

Ismét bíróság elé áll az a férfi, aki tavaly nyáron brutálisan bántalmazta nagynénjét, mert a pénzét akarta. Különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolják, első fokon áprilisban ítélték el, akkor 15 év börtönre. A fellebbezések miatt landolt az ügy a Szegedi Ítélőtáblán, amely helybenhagyta a korábbi döntést.

Az indoklásban elhangzott: az első fokon eljáró bíróság a cselekmény súlyához és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott ki, a büntetés lényeges mérséklésére az ítélőtábla nem látott semmilyen indokot.

Jóban voltak

A vádirat szerint az idős, mozgáskorlátozott asszony egyedül élt egy bajai házban. Járóbot nélkül csak pár lépést tudott megtenni, és a hallásával is problémák voltak. Jó viszonyt ápolt unokaöccsével, szinte napi szinten találkoztak. A férfi általában a reggeli órákban ment el hozzá, kulcsa is volt. Ő végezte a kerti munkákat, bevásárolt, az idős nő pedig főzött neki, mosott rá és kezelte a pénzét. Kisebb súrlódások voltak csak köztük, a férfi ugyanis ittasan rendre pénzt kért, az asszony pedig nem adott neki. Ilyenkor a későbbi gyilkos megsértődött és kerülte az asszonyt, de nem bántotta soha.

Percekig ütötte, rúgta és fojtogatta

Tavaly, július 14-én azonban máshogy történt: a vádlott már kora reggel pálinkát és bort ivott, így mire fél 7-kor nagynénje házához ért, már részeg volt. Ismét pénzt akart, de ezúttal sem kapott. A férfi dühös lett és megrázta a folyóson álló rokonát, majd kitépte kezéből a botját és ütlegelni kezdte őt, ahol érte. Öt- tíz percen át bántalmazta, rugdosta és fojtogatta is a földre került asszonyt. Azt tudta, hogy kell keresnie a pénzt, így elvette a kulcsot, kinyitotta a szobában lévő ágyneműtartót és elrakta ott rejtegetett, pénzzel teli borítékokat. Ezután elment inni.

Az idős nőre fia talált rá a délutáni órákban, ő értesítette a mentőket. Még ekkor is a földön feküdt, és bár eszméleténél volt, nem tudott megmozdulni. Unokaöccse másnap ment csak vissza a házba, nála volt a pénz is, visszavitte.

Az orvosok nem vették észre, mekkora a baj

Az asszony aznap combcsonttörését rögzítő műtéten esett át, ám az orvosok azt nem vették észre, hogy megsérült a mája. Az asszony június 15-én, a délelőtti órákban meghalt. ” Halálának közvetlen oka a máj többszöri szakadásával összefüggő, hasi vérzés következtében kialakult légzési és keringési elégtelenség volt. A sértett élete a bántalmazást követő azonnali, a máj szakadását felismerő, szakszerű orvosi ellátás esetében valószínűsíthetően megmenthető lett volna – az I. fokú bíróság ítélete szerint” – emlékeztetett a Szegedi Ítélőtábla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik