Belföld

Megfulladt a ráomló földtől egy munkás Bácsalmáson – a cégvezetőt vádolják

Vádat emelt az ügyészség a halálos bácsalmási munkabaleset ügyében. Egy embert állítanak bíróság elé, a 41 éves cégvezetőt, aki 2014 tavaszán kezdte meg a településen a szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvíztisztító telep kiépítését. A férfinak halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt kell felelnie.

A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott – a kivitelezést végző cég vezetőjeként – irányította  az építkezést, ő felelt a munkavédelmi előírások betartásáért, emellett a beomló árkot is ő ásta ki. Nem dúcolta teljesen körbe azt, nem alakított ki olyan padkát a gödör körül, amely megakadályozta volna a föld visszaomlását. Az árokból kiásott föld egy részét ráadásul a gödör széléhez lapátolta – vélhetően ez okozta a tragédiát.

Az áldozat éppen ott dolgozott,  csöveket fektetett le, amikor a gödör fölötti törmelékes homokrétegből egy három méter hosszú és 1,75 méter magas terület beomlott és maga alá temette a munkást, aki megfulladt.  “A munkálatokat irányító és részben személyesen végző cégvezető nem alakította ki a biztonságos munkavégzés feltételeit” – írja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

Ha a cégvezetőt bűnösnek találják, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik