Belföld

Gyöngyöspata: a rendőrök zaklatták a romákat

gyöngyöspata (gyöngyöspata)
gyöngyöspata (gyöngyöspata)

Az Egri Járásbíróság csütörtöki, nem jogerős ítélete szerint a zaklatással és a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetéssel a rendőrség megsértette az egyenlő bánásmód elvét, amikor Gyögyöspatán 2011-ben a szélsőséges csoportok “járőrözése” idején a cigányokat bírságolta meg apróbb szabályszegésekért – számol be a nol.hu. Magyarországon ebben a perben mondták ki először, hogy a rendőrség ezen gyakorlata jogsértő.

A pert etnikai hovatartozás és bőrszín alapján történt diszkrimináció miatt a Társaság a Szabadságjogokért indította a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen. Az Egri Járásbíróság többek között rendőri vezetőket meghallgatva, videofelvételeket megtekintve mondta ki nem jogerős ítéletét.

2011 tavaszán több szélsőséges, cigányellenes szervezet, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg Gyöngyöspatán “járőröztek”, fenyegetőztek. A TASZ már ekkor bírálta a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség munkáját. Nehezményezték, hogy a rendőrség a helyi cigányságot apróbb, jellemzően közlekedési szabálysértések miatt keményen bírságolta, míg ugyanezek miatt a szélsőségeseket nem vonták felelősségre. A település később jobbikos polgármestert választott,  a gyakorlat pedig folytatódott. Kállai Ernő akkori Ombudsman szerint ezzel megsértették az egyenlő bánásmód elvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik