Belföld
Kecskemét, 2014. november 28.
Egy diák ebédel a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kórházi koszt: jobb alapanyagok, kisebb adagok

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 09. 07. 09:14

Nincs elég pénz az egészséges táplálkozást előíró szabályok betartásához – mondta el  a Népszabadságnak Czékmán Ervin, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Intézet élelmezési vezetője, dietetikusa. A lap cikkében emlékeztet: szeptember 1-je óta az ÁNTSZ receptúrája szerint kell jóllakatni csaknem kétmillió menzást, ideértve a kórházi betegeket.

A szakember elmondta: a legutóbbi, 2007-es normaigazítás óta betegenként 550 forintból kellene biztosítani 1800–2400 kalóriás kórházi kosztot, ez eddig sem sikerült, az új, egészséges menőhöz azonban 20-25 százalékkal több forrás kellene. A pénzhiány miatt a megfelelő napi energiaszintet még biztosítják, ám a húsadagokkal már gondban vannak: az előírt tízdekás hús csak nyolc deka.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a lapnak elmondta: hozzá nem jutott el az intézményektől az új rendelet alkalmazásával kapcsolatos semmilyen aggály, az egészséges étkeztetés viszont valóban több forrást igényelne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.