Belföld

Betyáros csúszással és sok-sok pénzből, de menő lett a margitszigeti futókör

margitszigeti futókör (Array)
margitszigeti futókör (Array)
Győzelmi tort ülhet a székesfőváros futótársadalma: nagyon menő lett az új futókör, és talán a bringások se hordják majd fel a gyöngykavicsot. Máskülönben röpül a bírság.

Tájfutásra emlékeztetett az utóbbi egy évben, ha az ember lement kocogni a Margitszigetre. Volt egy korábbi nagy ígéret, miszerint alaposan feltuningolják a 2013-as árvíz által megrongált futókört, kiszélesítik a sávot, jelzik a távolságokat és a vécéket is. A projekt befejezése egy évet csúszott és persze jóval drágább lett, mint korábban kalkulálták, de végre kész és mindenki elégedett vele – írja az Index.

A hivatalos átadás-átvétel július 24-re fejeződött be, és a megkérdezett futók szerint megérte rá várni. „Ez egy ideálisabb keménységű pálya, a túl puha rekortán térdsérüléseket okozhatott” – mondta Vajda Zsófia futóedző a portálnak. Szerinte nemzetközi szinten is megállja a helyét a futókör, ami mostmár 1,25-1,8 méter széles lett, és végre jól megoldották az Árpád hídnál az autós átkelőt is.

A Nagy Csúszás

Tavaly iskolakezdésre ígérték a mindössze három hónaposra tervezett felújítást, ami hatalmasat csúszott. A költségek is megnőttek, 320 millióról 350 millió forintra. A plusz 30 millió a majdnem elkaszált öltöző- és vécéfelújításra kellett. Aztán a 350 millió se lett végleges összeg, a renoválás utáni takarítást kifelejtették, így a végösszeg 392,7 millió forint lett.

A csúszásban szerepe volt a kezdetektől problémás, meg-megtámadott közbeszerzésnek és az elhúzódó előkészítésnek is. Május-júniusban aztán elkezdett tönkremenni a rekortánburkolat, sőt kiderült, hogy a kerékpárosok, a gyalogosok és a bringóhintósok is használták a futókört, felhordva rá a gyöngykavicsot. Áprilisban újabb 55 milliót szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés, amiből speciális takarítógépeket vettek és kiépíttettek egy műköves sétányt a futópálya mellé.

A kivitelező öt év garanciát vállalt a futókörre, ami az augusztus végi óriásvihart is állta, másnap a futók már egy pocsolyával sem találkoztak rajta. Hamarosan a sétálók és bringások problémája is megoldódhat, táblákkal és szórólapokkal is figyelmeztetnek a felhajtás szabálytalanságára, de akár bírságolhatnak is idővel a közteresek. Lesznek novemberre térfigyelő kamerák is, ami a Főkert költségvetésének terhére valósul meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik