Belföld

Orbán kellett Gyurcsány boldogságához

Gyurcsany-Ferenc(3)(960x640).jpg (Array)
Gyurcsany-Ferenc(3)(960x640).jpg (Array)
Tíz menekült neki semmi, de egy légy.

Gyurcsányék szinte semmit sem tudtak a menekültekről, akiket éjszakára befogadtak. Voltak köztük szíriai szírek, kurdok, de voltak Szudánból is – ezt Gyurcsány Ferenc mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint különböző drámákkal szembesült. Az egyik férfi azt mondta, azért indultak útnak, mert a család barátai közül négyet felakasztva láttak a településen, nem akartak ők lenni a következők.

Gyurcsányék a menekültek befogadása előtt rendszeresen vittek élelmiszert a menekülteknek. Egyszer megkérdezték, tudnának-e még valamiben segíteni, ekkor mondták az önkéntesek, hogy nincs szállása egy 10 fős csoportnak. Őket fogadták be először. Azt tapasztalta, hogy a fiúk könnyebben feloldódnak, ők, ha látnak egy labdát, már tudnak játszani. Mindenki használja a fürdőszobát, a ruháikat is kimossák.

A volt kormányfőt a lelkiismeret vezérelte. A befogadás a magánügye, nem áll politikai haszonszerzés mögötte, hiszen még azon sem csodálkozna, ha emiatt kilépne pártjából néhány ember. Ugyanakkor van az életnek is parancsa, néha ezt kell követni, nem a politikai haszonszerzést. Azt mondta: a magyarok között a menekültek befogadásával nem lesz népszerűbb, de ennyi boldogságot nem sok minden okozott számára az utóbbi időben.
A menekültválságról adott interjú közben egy légy szállt Gyurcsány homlokára, orrára, hajára, amit próbált elkapni, de a légy megmenekült.

A korábban a kormány lépéseit embertelennek nevező DK-elnök Facebook-oldalán azt írta: azt kívánja mindenkinek, hogy „töltsön el egy napot, éjszakát egy menekült családdal”. Biztos benne, hogy más emberek lesznek. Egy másik bejegyzésében – utalva szereplésére az amerikai hírtévében azt írta, hogy a „CNN talán jobban érti, hogy mi történik nálunk és mi mit miért teszünk, mint ahogy sokan itthon. De ez is valami…”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik