Belföld

Szocik: Saját népe ellen vetheti be Orbán a honvédséget

A menekültválság örvén rendőri hatáskört kaphatnak a katonák.

A „tömeges bevándorlás kezelését” célozva rendkívüli ülésén már holnap módosíthatja a Ház a honvédelmi és a rendőrségi törvény, bővítve a két szervezet jogkörét. Ehhez bevezetnének egy új jogi kategóriát, a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”, melyet kormányrendeletben lehetne kihirdetni.

A szocialista Harangozó Tamás egy ma reggeli sajtóbeszélgetésen úgy ítélte: Orbán „különleges jogrendet akar bevezetni”, melyben „a Magyar Honvédség katonái a magyar állampolgárokkal szemben intézkedhetnek, közúti ellenőrzéseket végezhetnek, közterületeket zárhatnak le, még tömegoszlatást is végezhetnek akár magyar állampolgárokkal szemben”.

Harangozó szerint „a kormány a rendszerváltás egyik legelemibb konszenzusát rúgja fel, amikor feljogosítja a honvédséget a magyar állampolgárokkal szembeni rendészeti fellépésre”. A politikus úgy véli, „rettenetes időszakot idéz ez a rendelkezés”, ugyanis „egy demokráciában a rendvédelem a rendvédelmi szervek feladata, a katonák ilyen feladatra nincsenek kiképezve”, és számukra idegen helyzetben tragédiát okozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik