Belföld

A szerb kormányfő Macedóniára mutogatott Orbánnak

Aleksandar Vucic szerint ők eleget tesznek a kötelezettségeiknek, de Macedónia semmit sem tesz.

A Szerbia és Macedónia határain kialakult migrációs válsághelyzetről konzultált telefonon a Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb kormányfővel.

Aleksandar Vucic arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy Szerbia eleget tesz a menedékkérőkkel kapcsolatos regisztrációs kötelezettségeinek annak ellenére, hogy – mint a szerb miniszterelnök fogalmazott – Macedónia semmilyen határrendészeti ellenőrzést nem hajt végre – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtök reggel az MTI-vel.

 
A kép a nyári találkozójukon készült (Fotó: MTI) 

A magyar kormányfő szerb kollégájának elmondta, hogy szeptember 15-től Magyarországon új jogi helyzet áll elő, az Országgyűlés ugyanis a napokban új határőrizeti szabályokat alkot, melynek következtében jelentős rendőri és katonai erők jelennek meg a déli határnál. Ez azt fogja eredményezni, hogy a bevándorlók és az embercsempészek új, Magyarországot elkerülő útvonalat keresnek majd, tehát a térség államainak erre a helyzetre kell felkészülniük.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Donald Tusk európai tanácsi, Jean-Claude Juncker európai bizottsági és Martin Schulz európai parlamenti elnökkel, valamint Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével találkozik és az európai menekültválságról egyeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik