Belföld

Lázár a Keletiről: a németek a hibásak

„Németország meghívta a szír menekülteket a terített asztalhoz”, mondta a miniszter, szerinte ezért uralkodtak áldatlan állapotok napokig a Keleti pályaudvar környékén.

A mai Kormányinón Lázár János megismételte Orbán Viktor szavait: Magyarország feladata az, hogy megvédje Európát a menekültektől. Az illegális határátlépési adatok azt bizonyítják, hogy Európa a délszláv válság óta a legsúlyosabb válságát éli, amely közvetlenül érinti Magyarországot is – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 Kép: Hír24 / Neményi Márton

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet is bizonyítja, hogy a biztonsági határzárra szükség van a déli határon. Ellenkező esetben továbbra is százezrek érkeznének ellenőrizetlenül Magyarországra, és így bárhol bármikor kialakulhatnak a keleti pályaudvarihoz hasonló esetek – jelentette ki a miniszter.

„Nem ezzel akarjuk a munkaerő-hiányunkat és a demográfiai deficitet pótolni”

Szerinte egyre agresszívabbak a bevándorlók, ezt abból vonta le, hogy kiözönlöttek a Thököly útra és konfrontálódtak a rendőrökkel. Nem menekültválság volt, hanem bevándorlási válság, ugyanakkor megkérte a bevándorlókat, tartsák be a magyar törvényeket. A politikusokat pedig arra kéri, elsősorban az ellenzék képviselőit, hogy ne támadják a rendőrség, honvédség és a bevándorlási hivatal munkatársait, „hagyják békén az embereket, akik megpróbálják a helyzetet kezelni.”

A kvótákat nem tudják elfogadni, „nem ezzel akarjuk a munkaerő-hiányunkat és a demográfiai deficitet pótolni.” A magyar álláspont tehát az, hogy Európa nem mondhat le a határvédelemről, és jelenleg 5-6 ország viszi Európa határvédelmének összes terhét, márpedig ezt nem fogják bírni. Ezért kezdeményezett V4-ülést a kormány, számít Szlovákia, Lengyelország és Csehország segítségére.

Ha mi nem tudjuk Schengent betartani, mások fogják helyettünk, mi pedig kívül maradnánk Schengenen, ezért nagy a felelősségünk Lázár szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik