Belföld

Áder hatékony megoldást talált a menekültügyre

A magyar államfő szerint egy olyan uniós pénzügyi alap kellene, amelyet az Egyesült Államok és a gazdag arab országok is támogathatnának.

Egyetlen ország nem képes megoldani a jelenlegi bevándorlási helyzetet, közös európai megoldást kell találni – közölte a magyar és szlovén köztársasági elnök csütörtöki találkozójuk után a Sándor-palotában. Áder János kiemelte: elsősorban humanitárius problémáról van szó, az emberekről még a tél beállta előtt gondoskodni kell. Másrészt büntetőjogi, bűnügyi gond, hogy az embercsempészek kíméletlenül kihasználják az Európa felé tartó migránsok kiszolgáltatottságát. Végül nemzetbiztonsági problémával is szembe kell nézni, ezt nem lehet tagadni – vélekedett a magyar államfő.

Áder János azt kérte, szlovén partnere fontolja meg, országa támogatná-e közös uniós pénzügyi alap létrehozását, vagyis azt, hogy uniós pénzből finanszírozzák menekülttáborok létesítését, fenntartását azokban az első országokban, amelyek biztonságot nyújtanak a migránsoknak. A humanitárius probléma megoldására valószínűleg ez lenne a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás, ebbe akár az ENSZ menekültügyi szervezetei, az Egyesült Államok és a gazdag arab olajtermelő országok is bekapcsolódhatnának – magyarázta.

“Be kellene fejezni az ötletelést!”

Javítani kell a rendőri szervezetek unión belüli együttműködését, hogy megfékezzék az ember- és drogcsempészeket, erősíteni kell a nemzetbiztonsági szolgálatok együttműködését, hogy elhárítsák a terrorveszélyt. Úgy fogalmazott, “be kellene fejezni az ötletelést”, mert a európai vezetők felelőssége nagyobb annál, mint hogy nap mint nap újabb ötletekkel álljanak elő, ráadásul az idő sürget. A kvótarendszer nem oldja meg a probléma lényegét. A feladat rövid távon a bevándorlási hullám megállítása az EU határainál, hosszú távon pedig, a politikai stabilitás megteremtése uitán a gazdasági gyarapodás lehetőségeinek biztosítása nemzetközi és uniós forrásokkal az érintett országokban.

Áder János arról is beszélt, hogy Magyarország szándéka világos és egyértelmű, közös európai megoldás kell, és ezért lobbizik már hónapok óta a miniszterelnök. Emellett meg akarja védeni a határokat – ez az állam alkotmányból fakadó kötelezettsége -, továbbá be akarja tartani a nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeket. Márpedig a schengeni megállapodás Magyarországnak az uniós határok védelmét is feladatul szabja – közölte.

Nem lehet 28 különböző megoldás

Borut Pahor szerint a 2008-as gazdasági válságot is sikerült európai intézkedésekkel leküzdeni, most is közös erőfeszítésekre van szükség. Nem lehet egyetlen országra hárítani a terhet, de az sem lehet, hogy a 28 tagállamnak 28 különböző megoldása legyen a helyzetre. Hozzátette: emberekről van szó, akik háború elől menekülnek, és gondoskodni kell róluk; közös felelősségvállalásra van szükség rövid és hosszú távon is.

A szlovén államfő szerint ugyan egyelőre nem létezik közös európai politika az ügyben, de az európai intézmények ebben a válságos esetben is megtalálják majd a megoldást, ahogyan eddig is. Szlovéniának közvetlen érdeke a közös európai politika kialakítása, hogy tehermentesítsék azokat az országokat, amelyeket a válság elsősorban érint, így Magyarországot is, különben még drámaibb lesz a helyzet – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik