Belföld

Menekültválság: tétlenség miatt bírálja a kormányt az ellenzék

A PM szerint humanitárius katasztrófa kezd kialakulni a Keletinél, a DK szerint a kormány nem is érdekelt a probléma megoldásában.

A Párbeszéd Magyarországért arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy engedje Nyugat-Európa felé távozni a Keleti pályaudvaron összegyűlt menekülteket. Barabás Richárd, a párt szakszóvivője közölte: a pályaudvar környékén humanitárius katasztrófa alakult ki, mert a kormány gyűlöletkampányt folytat és nem csinál semmit.

Barabás elismerte: a menekültek átengedése a határon nem jogszerű, de a humanitárius válság miatt most emberi segítség kell. Azt is elmondta, hogy a bevándorlási hivatal Budafoki úti irodájában mindössze két munkatárs dolgozik, miközben rengetegen állnak sorba. A politikus arra is felszólította a miniszterelnököt, hogy küldje egy miniszterét Németországba és kérjen a helyzet megoldásához segítséget.

A DK-s Molnár Csaba szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar kormány szándékosan akadályozza a menekültprobléma megoldását, mert az a politikai érdeke, hogy a sajtó arról írjon, hogy gond van a menekültekkel. Szerinte az bizonyítja, hogy a kormány nem érdekelt a megoldásban, hogy az év eleje óta visszautasítják az uniós segítséget, pedig EU-s pénzből, uniós szakemberek segítségével létrejöhetne egy menedékkérelmeket feldolgozó állomás.

Molnár azt mondta: ha lenne pénz, személyzet és kellő infrastruktúra, Magyarországon láthatatlan lenne a menekültprobléma. A kormány viszont úgy próbálja meg zuhanórepülésben lévő népszerűségét visszatornázni, hogy ebben az ügyben verseng a Jobbikkal – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik