Belföld

Puffogva, de elengedi a budai campust a Corvinus vezetése

Volt egy jó és kidolgozott javaslata az egyetemnek a budai campus megmentésére, de annyira azért nem akarnak hadakozni a felsőoktatási államtitkárral.

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vezetése sajnálattal veszi tudomásul a felsőoktatási államtitkár keddi javaslatát, ami az egyetem három budai karának a Szent István Egyetemhez csatolásáról szól. Ezt a BCE közölte kedden az MTI-vel Palkovics László államtitkár bejelentésére reagálva. Közölték, a döntést az intézmény egésze, az ország egyik vezető, erős nemzetközi reputációjú, az oktatott szakok többsége esetén piacvezető egyeteme szempontjából nem tartják kedvezőnek.

Mint írták, a tervezett változtatásokat az egyetem pénzügyi, tudományos, szakmai helyzete és perspektívái, sikerei nem teszik indokolttá. A BCE vezetése viszont tudomásul veszi a fenntartó álláspontját, hogy karainak áthelyezése az agrár-felsőoktatás fejlesztési céljainak elérését szolgálhatja, bár az előkészítő munka közben eltérő szakmai vélemények hangzottak el.

Lehetett volna hálózat is

Az egyetem szerint a közép-magyarországi agrároktatásról szóló tárgyalások során a BCE hangsúlyozta a BCE és a SZIE közötti együttműködés fontosságát. Megoldásként javasolta egy, az érintett karok által közösen működtetett Agrár-felsőoktatási Hálózat kialakítását, amiről részletes szakmai javaslatot készített. Sajnálatosnak tartják, hogy a fenntartó nem ezt a koncepciót fogadta el.

 

Hozzátették, az egyetem vezetése a BCE Élelmiszertudományi, Kertészettudományi és Tájépítészeti és Településtervezési Karán folyó színvonalas oktatást és kutatást megőrzendő értéknek tartja. Elkötelezettek amellett, hogy a három budai kar hallgatói továbbra is piacképes képzésben részesüljenek és versenyképes diplomát szerezhessenek – írták.

Lesz új BCE-kar

A Budapesti Corvinus Egyetem a jövőben a karai előtt álló új kihívásoknak kíván nemzetközi szinten megfelelni. A Közgazdaságtudományi Kar szakmai és szervezeti megújítása elkezdődött. A sikeres folytatáshoz jó alapot kínál az MNB-vel kötött hároméves együttműködés. Az egyetem 2016-ra tervezi az önálló Gazdaságinformatika Kar megalapítását. Az ezen a területen folyó alapképzési, mesterképzési és doktori programok, valamint a kapcsolódó kutatások garantálják, hogy a BCE ne csupán megtartsa, hanem megerősítse piacvezető pozícióját.

A felsőoktatási államtitkár kedden jelentette be az intézmények átalakításának tervét, miszerint a BCE három budai kara a gödöllői központú Szent István Egyetemhez kerülne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik