Belföld

Nincs közvetlen veszély az Illatos úton

A levegő minősége rendben van, a talajvízben növényvédő szert találtak, de azt úgysem használják semmire – derült ki a kerületi önkormányzat vizsgálatából.

Nem veszélyes a levegő és a talaj minősége az Illatos út környékén – közölte a Ferencvárosi Önkormányzat. A kerület vezetése azért rendelt el vizsgálatokat, hogy kiderüljön, veszélyesek-e az évek óta ott hagyott, szivárgó vegyszerek a lakosságra.

A levegőszennyezettség megállapítására májusban helyeztek ki mérőautókat, a mérések eredménye szerint a mért anyagok koncentrációja nem érte el a rendeletben megállapított határértéket.

Augusztusban a talaj, valamint a felszín alatti és felszíni vizek állapotát is megvizsgálták. Több ponton – a József Attila-lakótelep és a MÁV-lakótelep területén – vettek mintákat, a talajmintákat a felszín közeléből, a vízmintákat pedig az Illatos-árokból és 2-3,5 méter mély furatokból vették. Akut, azonnali óvintézkedést igénylő szennyezést nem mutattak ki.

Az viszont kiderült, hogy a talajvíz néhány paramétere meghaladja az ivóvizekre és felszín alatti vizekre vonatkozó határértékeket, növényvédőszer-mintákat mutattak ki. Ez azonban azért nem okoz problémát, mert a talajvizet nem használják fel közvetlenül, még öntözésre sem – idézte az eredményeket az Origo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik