Belföld

Népszavazás a várólisták lerövidítéséről: visszadobta a kérdést a Kúria

A döntés ellen nem lehet fellebbezni.

Nem lehet népszavazást tartani a várólisták lerövidítéséről, mert a Kúria – megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát – megtagadta a kérdés hitelesítését. A Kúria azért utasította el a beadványt, mert „abból az Országgyűlésre nem egyértelmű törvényalkotási kötelezettség hárulna” egy érvényes és eredményes népszavazás esetén.

Az NVB május 7-én 5:3 arányban támogatta a civilek által beadott népszavazási kezdeményezést, mely az egészségügyi várólisták lerövidítését célozta, azt, hogy a betegeknek legfeljebb fél évig kelljen várniuk a nem azonnali ellátásra. A kérdés pontosan így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájusson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?”

A Kúria döntése ellen már nincs jogorvoslati lehetőség. A legfelsőbb bírói testület indoklása szerint a hatályos szabályozás csak a fekvőbeteg-ellátó intézményekben vezetett várólistákra koncentrál, míg a kérdés valamennyi várólistán nyilvántartott betegre kiterjedően írná elő a várakozási idő lerövidítésének törvényi szabályozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik