Belföld

Lázár: „Az EU bénázása és döntésképtelensége hívószó volt”

Az ellenzék szerint a kormány eddig semmit nem tett az EU bevándorlási politikájának alakításáért, ehelyett uszító politikát folytat.

Európának és Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy további milliók indulhatnak útnak Európa felé, ezért hosszú távú, tartós intézkedésekre van szükség – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági, honvédelmi és rendészeti bizottságainak együttes ülésén.

Lázár szerint a szíriai, iraki, afganisztáni, pakisztáni és balkáni helyzet nyomán látszik, hogy nem egyszeri intézkedésekre van szükség. Szerinte az elmúlt tíz év lépései vezettek ehhez a helyzethez, kiemelte az Európai Bizottság „baloldali politikáját”, amely szerint „bárkit be lehet engedni az unió területére”. A magyar kormány álláspontja az, hogy mindenki csak szabályozott, ellenőrzött keretek között léphet be az országba – jelentette ki a miniszter.

 MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter képviselői kérdésekre válaszolva azt is mondta, hogy az EU „bénázása és döntésképtelensége hívószó volt minden gazdasági bevándorlónak, hogy visszaéljenek az uniós menekültügyi rendszerrel”. Arról is beszélt, hogy szerinte az utóbbi időben „egyes európai vezetők körében felmerült”, hogy akikről kiderül, hogy nem szírek, visszaküldik őket abba az országba, ahol regisztrálták, „köztük Magyarországra”.

Lázár azt is mondta, hogy külön kell kezelni a határ védelmét és a humanitárius segítséget. Azt mondta, aki beadja a menedékkérelmét, arról gondoskodik a magyar állam, de a többségük ezt nem veszi igénybe, kérelme benyújtása után azonnal továbbáll. Lázár szerint az eddig megtett és tervezett intézkedések, a szerb határ mentén épült 175 kilométeres kerítések, a rendőrség megerősítése, a honvédség közreműködésének lehetővé tétele és a törvényi szigorítások együtt elegendőek lesznek, hogy csökkentsék a Magyarországot érintő nyomást.

Kifizetőhelyként tekintenek az EU-ra

Az ülés után Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja közleményében több emberséget és nagyobb biztonságot követelt menekültügyben a kormánytól és megkérdezte a kabinettől, hogy eddig mit tettek az EU bevándorlási politikájának alakításáért. „A Fidesz tehetetlenségében kétségbeesetten és gyáván, rendészeti eszközökkel kíván megoldani egy ennél sokkal összetettebb kérdést” – fogalmazott. „Az csak tovább súlyosbítja az ügyet, ha vezető politikusok rasszista és iszlámellenes kijelentéseket tesznek” – tette hozzá. Hajdu azt is megjegyezte, hogy a Fidesz csak kifizetőhelyként tekint az EU-ra, annak értékeit nem vallja.

Nem tudni, mi Áder álláspontja

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és EP-képviselője Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy fejtse ki álláspontját a „migrációs” helyzetről. Kijelentette: az államfő hónapok óta hallgat, így nem tudni, mit gondol „a kormány tehetetlenségéről, uszításáról és felelősségéről”. Ujhelyi szerint a kormány ahelyett, hogy megoldásokat keresne, csak kommunikációval foglalkozott, uszító politikája pedig olaj volt a tűzre. A magyar kormánynak vissza kell ülnie azokhoz a tárgyalóasztalokhoz, melyek mellől eddig hiányzott, vagy amelyeknél fityiszt mutatott az európai vezetőknek – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik