Belföld

Kétszázan tüntetnek az EMMI előtt – felforgatja a kormány a felsőoktatást

Több kart, intézményt összevonnak, átszerveznek. A Budapesti Corvinus Egyetem budai campusának polgárai tiltakoznak az átalakítások ellen.

Mintegy kétszáz tüntető gyűlt össze az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt kedd délután, miután kiderült: a kormány a Budapesti Corvinus Egyetem több karát a gödöllői agráregyetemhez csatolja – tudósít az Eduline.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár a minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a hallgatói létszám csökkenése miatt van szükség az intézményösszevonásra. A Szent István Egyetemhez csatolják a BCE kertészeti, tájépítészeti és élelmiszeripari karai mellett a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari karait is. A zalaegerszegi mérnöki kar a Pannon Egyetemhez kerül, a szombathelyi karok, valamint a soproni erdőmérnöki kar pedig önállósodhat 2017. július 1-től.

A tájépítészeti kar dékánja, M. Szilágyi Kinga hétfőn azt mondta: leginkább attól tart, hogy a Szent István Egyetem szorult anyagi helyzete miatt a budai campus ingatlanjait el akarja majd adni. Palkovics azonban keddi sajtótájékoztatóján cáfolta a budai campus eladását, azt mondta, a tervek szerint a jövőben az Ybl Miklós Építéstudományi Kar is oda költözne.

A Szent István egyetemből ugyanakkor kiválik és önállósul az állatorvos-tudományi kar 2016. július 1-én. Ugyanekkor egyesül majd a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola, utóbbi intézményhez csatolják a Szent István Egyetem jászberényi karát is.

Palkovics azt mondta: az egyetemek a jövő hét végéig véleményezhetik az átalakításokat, de a végső döntést a miniszter fogja meghozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik