Belföld

Riasztja a szülőket az állami iskola

24.hu
24.hu

2015. 08. 31. 07:56

Soha ennyien nem jelentkeztek még alternatív iskolákba mint az idén, pedig a finanszírozás egyre inkább a családra hárul – írja a Világgazdaság.

Korábban a témában:

Több mint ötezer intézményben kezdődik meg szeptember elsején a tanév, idén országszerte négyezerrel kevesebb – 74 121 – elsős indul először iskolába. 2200 intézményben, 5147 helyen, 1,3 millió diák tanul majd a most kezdődő tanévben – derül ki a Klik összegzéséből.

Alternatív vagy alapítványi fenntartásban Magyarországon mintegy 1200 óvoda, általános iskola, gimnázium, szakközépiskola, szakmunkásképző és főiskola működik és a számuk egyre nő, az igény ugyanis évről évre nagyobb. Idén kétszer, háromszor annyian szeretnének ilyen intézményben tanulni, mint eddig – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

 
Fotó: Thinkstock 

Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) igazgatója azt mondta: a tavalyi tanévben érettségizett 59 diákjuk, 97 nyelvvizsgát tett le, ebből 30 felsőfokút és 21-en külföldi egyetemen tanulnak közülük. Mégsem a teljesítmény áll náluk a központban, hanem az érdeklődés, az érdekeltség és a személyesség, nem tantárgyakat, hanem gyerekeket tanítanak. Mottójuk is az: „A gyerek nem az életre készül, hanem él.”

Ezeknek az intézményeknek a finanszírozása egyre inkább a szülői házra hárul. Jelenleg a költségek 25-30 százalékát fedezi az állam, a többit a szülők, míg a 90-es években szinte fordítva volt, akkoriban az állam a hatvan százalékát adta. Igaz, 2010 óta az arányok nem lettek rosszabbak, de a költségek emelkednek. Az AKG-ban átlagosan 70 ezer forintba kerül egyhavi tandíj, igaz a szórás nagy, a családok szociális helyzetétől és a tanulmányi eredménytől függően.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.