Belföld

Pedagógusok Szakszervezete: 2800 tanár válhat munkanélkülivé

Nem szabad utcára tenni senkit, az iskolákban adják magukat a feladatok, a pedagógusoknak szüksége van segítségre – közölte az érdekképviselet vezetője.

2800 állás szűnhet meg a közoktatásban, ha valóra válnak a kormány tervei – közölte a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A kis létszámú iskolák helyett az általános iskola felső tagozatán iskolaközpontokat hoznának létre, ami radikális leépítésekkel járhat majd – idézi a Népszabadság Galló Istvánnét. Azt mondta: nem szabad utcára tenni pedagógusokat, elbocsátás helyett a feleslegessé váló tanárokat az oktató-nevelő munkát segítők közé kellene helyezni. A pedagógusoknak szükségük van segítségre, az iskolákban adják magukat a feladatok – fogalmazott.

Az érdekképviselet véleménye szerint nem szabadna kiemelni a szakképzést sem a köznevelés rendszeréből, de ez a legkevésbé sem érdekli a kormányt, amely mindenféle egyeztetést mellőzve lökte a területet a gazdasági lobbinak kiszolgáltatott Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A szakképző intézmények július elsején kerültek át a Kliktől az NGM alá, a fenntartóváltáshoz szükséges jogszabályok azonban hiányoznak. Gallóné elmondta: azt hitték, a kormány levonta a Klik megalapításának tanulságait, de tévedtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik