Belföld

Migration Aid: sokszorosan túlterheltek a budapesti tranzitzónák

Mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén, így a magyar hatóságoknak Németországba kellene engednie a szíriai menedékkérőket - mondta Zsohár Zsuzsanna, a migránsokat segítő Migration Aid szervezet szóvivője.

A szervezet arra szólította föl a magyar hatóságokat, engedjék, hogy az őket befogadó Németországba távozzanak azok az emberek, akiknek papírja van arról, hogy Szíriából érkeztek. “Ebben az esetben már nem a szögesdrót az akadály, hanem csupán egy papír, amit alá kellene írni” – jegyezte meg Zsohár Zsuzsanna, hozzátéve, a menekültek és a magyar lakosság körében is fesztültséget kelt, hogy ezek az emberek nem ott vannak, ahol menedéket kínálnak nekik.

Átteszik a papírt egyik asztalról a másikra

Szerinte az elmúlt két hétben hat napon keresztül nem dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így mintegy 12 ezer menekült tábori beutaló papír nélkül érkezett az ország belsejébe. Őket a civil szervezeteknek kellett ellátniuk, amit csak a nagymennyiségű adomány révén tudnak megoldani.

 
Fotó: MTI / Balogh Zoltán 

Sokan érkeznek sérülésekkel vagy kiszáradva, éhesen Budapestre, a Migration Aid értesülése szerint “az az általános gyakorlat, hogy mivel négy óra fogva tartás után étellel kell ellátni a fogvatartottakat, s különböző szervek három és fél óra után áthelyezik az egyik asztalról a másikra a papírt”.

Törvényt sért az állam

Zsohár Zsuzsanna hozzátette: az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén, hozzátéve, álláspontjuk szerint a magyar kormány törvényt sért, például azzal, hogy nem biztosít az érkezőknek anyanyelvű tolmácsot, nem kezeli kiemelten az érzékeny csoportokat, így gyerekek több száz kilométert vonatoznak egyedül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik